Sve više mogućih kandidata za predsednika SAD 1Foto: EPA-EFE D

Osim nje, „sveži“ kandidati su senatorka Kirsten DŽilibrand iz NJujorka i Elizabet Voren iz Masačusetsa, kao i članica Predstavničkog doma Tulsi Gabard sa Havaja, dok je bivši direktor Starbaksa Hauard Šulc najavio da „ozbiljno razmatra“ da se kandiduje za predsednika.

Haris, druga Afroamerikanka koja je do sada izabrana u Senat, od početka svoje političke karijere poređena je sa Obamom. U nedelju je oko 20.000 ljudi preplavilo ulice Oklanda da bi čuli senatorku Kalifornije koja je govorila o svom planu za „osvajanje“ Bele kuće. Obama je prilikom najave kandidature, kako se podseća, privukao oko 15.000 ljudi. Haris je sebe predstavila kao borca koji je voljan da promeni stvari u „ključnom trenutku“ u kojem je američka demokratija „pod napadom kao nikada ranije“.

„Celog života imala sam samo jednog klijenta: narod“, rekla je Haris, aludirajući na svoju karijeru tužioca koju je otpočela pre oko 30 godina. Haris je u Senat izabrana 2016. Logo njene kampanje posvećen je sećanju na Širli Čizholm, prvu crnu ženu koja je izabrana u Kongres 1968. i bila prva žena i Afroamerikanka koja je bila među predsedničkim kandidatima demokrata.

Hauard Šulc, koji je podneo ostavku na mesto direktora Starbaksa prošle godine, najavio je da razmatra mogućnost da se kandiduje kao „nezavisni centristički kandidat“ za izbore 2020. U jednom od tvitova napisao je da su dve najveće političke stranke u SAD sada „podeljene više nego ikad“. U intervjuu za Si-Bi-Es on je rekao da je „celog života bio demokrata“, ali je kritikovao sadašnji sistem u kojem dominiraju dve stranke.

„Živimo u veoma krhkom vremenu ne samo zbog činjenice da ovaj predsednik nije kvalifikovan za to da bude predsednik, nego i zbog činjenice da obe stranke ne rade ono što bi trebalo da rade u interesu američkog naroda, već su svakog dana upletene u osvetničku politiku“, izjavio je Šulc.

Među onima koji su kritikovali Šulca našao se i kandidat demokrata DŽulijan Kastro. On je za Si-En-En izjavio da bi Šulcova kandidatura dala Trampu „najviše šanse da bude ponovo izabran“ zato što bi dovela do podele među opozicionim glasačima. „Predložio bih gospodinu Šulcu da dobro razmisli o negativnom uticaju koji bi mogao da ima“, poručio je Kastro, na šta je Šulc odgovorio da „želi da Amerika i Američki narod pobede“ i naglasio da je on „nezavisna osoba, koja nije, ni na koji način, u krevetu sa bilo kojom strankom“.

Šulc (65) je odrastao u Bruklinu. Počeo je da radi za Starbaksov lanac u Sijetlu na samom početku, od 1982, kada su imali 11 prodavnica kafe. Kompaniju je kupio 1987, a do vremena kad je izašao iz posla 2018, ona se proširila na 28.000 kafea u 77 zemalja širom sveta. NJegovo bogatstvo se procenjuje na oko tri milijarde dolara, a bio je redovan donator demokratskim kampanjama, među njima i onih Baraka Obame i Hilari Klinton.

Ujedinjeni protiv Trampa

Tokom poslednjih nekoliko nedelja sve je više demokrata koji žele da pokušaju da spreče Trampa da osvoji drugi mandat. Lista do sada najavljenih kandidata je raznovrsna, a na njoj se već nalazi najveći broj žena koje će se kandidovati za predsednika u istoriji SAD. Tu su i gradonačelnik i bivši marinac Pit Butigig, kongresmen iz Merilenda DŽon Dilejni, penzionisani major vojske i bivši senator Virdžinije Ričard Ojeda i preduzetnik iz NJujorka tajvanskog porekla Endru Jang. Moguću kandidaturu su najavili i milijarder i bivši republikanski gradonačelnik NJujorka Majkl Blumberg, bivši potpredsednik DŽo Bajden i bivši kongresmen iz Teksasa Beto O’Rurk, kao i senatori Kori Buker iz NJu DŽersija, Šerod Braun iz Ohaja i Ejmi Klobučar iz Minesote.