Foto: EPA-EFE/ MARTIN HUNTER

Civili na Novom Zelandu, koji po popisu iz 2017. ima 4,7 miliona stanovnika, poseduju čak 1,2 miliona komada oružja, navodi se u jednom istraživanju iz 2017. Što dovodi do zaključka da je procenat vlasništva oružja po glavi stanovnika na Novom Zelandu veći nego u Australiji, ali daleko ispod SAD, gde po glavni stanovnika ide više od jednog komada oružja.

Ovaj napad naglasio je tu različitost između novozelandskih zakona o oružju i onih koji su na snazi u razvijenim zemljama“, smatra Filip Alpers, australijski istraživač, osnivač i direktor Organizacije „Gunpolicy“, koja prati zakone o oružju širom sveta.

Za razliku od Australije i Britanije, Novi Zeland ne zabranjuje vlasništvo nad poluautomatskim oružjem. Većina tih oružja legalno se prodaju na internetu ili preko oglasa u novinama, prenosi Gardijan.

Svaka osoba starosti 16 i više godina može dobiti početnu dozvolu za posedovanje vatrenog oružja, a može da poseduje i više komada pušaka bez prethodne registracije. „Odluka Novog Zelanda da ne registruje 96 odsto oružja koje je u vlasništvu građana čini ovu zemlju izuzetkom“, kaže Alpers.

Zakon o oružju u ovoj zemlji nije menjan od 1992, kada su kontrole pooštrene nakon masakra Aramoana 1990, kada je muškarac poluatomatskom puškom ubio 13 osoba.

Povezani tekstovi