Izuzeti od Zakona o oružju: Vojnici ostavljaju puške u kasarnama, a policajci mogu pištolje da nose i posle radnog vremena 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Razoružavanje zemlje koju je predsednik Srbije nedavno najavio počelo je akcijom predaje nelegalnog oružja bez sankcija. Ovaj korak, prema najavama, trebalo bi da bude praćen izmenama Zakona o oružju i municiji, revizijom dozvola koje su već izdate, ali i pooštravanjem sankcija za posedovanje nelegalnog oružja.

Ipak, nezavisno od ovoga, postoji grupa lica na koja ove izmene neće uticati. U samom Zakonu o oružju i municiji se ističe da se on ne primenjuje na državne organe koje drže, nose i prevoze oružje u skladu sa svojim propisima.

Ovo se prvenstveno odnosi na pripadnike Vojske Srbije i policije kojima je oružje sredstvo za rad.

Kada je u pitanju vojska, kako je Danasu nezvanično potvrdio aktivan pripadnik Vojske Srbije, pripadnici nemaju dozvolu da oružje iznose van radnog mesta.

Ukoliko žele da imaju pištolj u ličnom vlasništvu, moraju da poštuju sve zakonske odredbe, kao i civili.

S druge strane, pripadnici policije zajedno sa službenom legitimacijom, dobijaju i službeni pištolj. Zakon o policiji propisuje da policijski službenik u statusu ovlašćenog službenog lica ima dužnost i pravo da nosi službeno oružje i municiju.

Prema rečima penzionisanog pripadnika policije, koji je želeo da ostane anoniman, policajci mogu da ostave službeno oružje u policijskim stanicama, ali i da ga, ukoliko žele, nose sa sobom kada odu sa posla.

“Zakon o policiji propisuje da pripadnik policije mora i van radnog vremena da pruža pomoć građanima ukoliko zatekne izvršenje nekog krivičnog dela. Imajući to u vidu, pripadnici policije mogu da nose oružje sa sobom. Kada ga ostavljaju na poslu, to čine u metalnim kasetama koje su obezbeđene”, navodi naš sagovornik.

Zakon o oružju i municiji građanima koji imaju dozvolu za držanje oružja propisuje stroge uslove – oružje mora da bude nedostupno drugim osobama, a pritom pištolj ne sme da bude napunjen.

Ova pravila, navodi naš sagovornik, se ne primenjuju na pripadnike policije.

“To nije definisano nijednim pravilnikom, ali polazi se od pretpostavke da pripadnici policije, koji su prošli obuku u rukovanju oružjem, znaju na koji način bezbedno da postupaju. Naravno, ukoliko dođe do incidenta sa službenim oružjem, pripadnik nije zaštićen od krivičnog gonjenja”, ističe naš sagovornik.

Iako obezbeđivanje oružja nije definisano nijednim pravilnikom, način oduzimanja oružja od policijskog službenika jeste. Tako Pravnilnik o načinu oduzimanja i vraćanja zadržanog službenog oružja, municije, službene značke i službene legitimacije propisuje da se od pripadnika policije oduzima oružje kada nastupe razlozi za privremenu sprečenost za rad zbog bolesti iz grupe duševnih bolesti i poremećaja.

„Policijski službenik kome je na lekarskom pregledu odlukom nadležne zdravstvene ustanove utvrđena privremena sprečenost za rad zbog bolesti iz grupe duševnih bolesti i poremećaja ponašanja, dužan je da bez odlaganja, službeno oružje i municiju, službenu značku i službenu legitimaciju preda neposrednom rukovodiocu“, navodi se u pravilniku.

Kako je nedavno saopštio MUP, prvog dana kampanje za predaju nelegalnog oružja bez sankcija na teritoriji Srbije predato je 1.500 komada oružja, 500 metaka, više od 100 bombi, zolja i drugog oružja.

Ove mere usledile su nakon što su se u Srbiji u razmaku od dva dana dogodila dva masovna ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari