Tači promenio stav o Lajčaku 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači promenio je stav u odnosu na specijalnog predstavnika EU za dijalog između Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, čije je imenovanje kritikovao, piše Gazeta Ekspres.

Kako navodi taj prištinski medij, Tači je u februaru ove godine slovačkog diplomatu nazvao „nekredibilnim emisarom“, a sada se, tokom svoje prve zvanične posete EU, nakon što ga je Specijalno tužilaštvo u Hagu optužilo za ratne zločine, susreo sa Lajčakom i obojica su bili veoma zadovoljni razgovorom.

Početkom aprila ove godine, Savet Evropske unije imenovao je Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije i druga pitanja Zapadnog Balkana, na jednogodišnji mandat.

Tači je na Tviteru, pre imenovanja na mesto specijalnog izaslanika EU, podsetio Lajčaka na njegov glas protiv članstva Kosova u Unesku, a takođe i na činjenicu da je iz Slovačke, zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova, napisavši tada da je njegova nova misija kao specijalnog predstavnika za dijalog osuđena je na neuspeh.

Portparol EU Peter Stano reagovao je na to, odgovorivši Tačiju da je iznenađen netačnim i nekorektnim stavovima u vezi sa Lajčakovim imenovanjem, pre njegovog imenovanja na tu poziciju, odnosno pre 3. aprila.

Ali, šest meseci kasnije, čini se da su Tači i Lajčak poboljšali odnose.

Kosovski predsednik i slovački diplomata razgovarali su virtuelno pre četiri dana o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, koji je odložen zbog neslaganja oko pregovora o Zajednici srpskih opština.

Tači i Lajčak sastali su se licem u lice juče u Briselu, a nakon sastanka, predsednik Tači je izjavio da Miroslav Lajčak ima njegovu punu podršku u procesu dijaloga, prenosi Kosovo Onlajn.

Odličan razgovor sa Miroslavom Lajčakom u Briselu. Dijalog nema alternativu. Kosovo i Srbija moraju postići konačni sporazum. Nama je potrebna EU, a i mi smo potrebni njoj. Moramo delovati. Lajčak ima moju podršku u ovom procesu“, napisao je Tači na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari