Tela dva migranta pronađena na austrijsko-mađarskoj granici 1Foto: Beta/AP/Patrick Pleul/dpa

Tela dva migranta pronađena su danas u kombiju presretnutom na mađarsko-austrijskoj granici, dok je vozač pobegao, saopštila je austrijska policija.

Vojska je zaustavila vozilo koje je dolazilo iz Mađarske smatrajući ga sumnjivim. U njemu je pronađeno gotovo 30 natrpanih ljudi u vrlo malom prostoru, među kojima su dve osobe umrle.

Navodi se da je 96 ostalih migranata dobilo je vodu, a svi su muškarci iz Sirije, prema prvim elementima istrage.

Vozač je pobegao i za njim se traga.

„Taj užasan čin jasno pokazuje jednu stvar, da krijumčari namerno prihvataju smrt jedne ili više osoba“, rekao je austrijski minsitar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (Nehammer).

Austrijske vlasti, koje se suočavaju sa većim prilivom migranata na granicima na istoku i jugu, pojačale su kontrole u julu. Od počekta godine uhapšeno je 250 krijumčara.

U Austriji se slična drama dogodila pre nekoliko godina. U avgustu 2015. godine 71 migrant poreklom iz Sirije, Iraka i Avganistana, medju kojima troje dece i jedna beba, umrli su od gušenja u zatvorenom odeljku kamiona gde su ih krijumčari sakrili.

Oni su pronadjeni u Austriji ali su umrli još dok su bili sa druge strane granice. Gotovo četiri godine kasnije madjarski sud je osudio njihove krijumčare na doživotni zatvor.