Tim NATO-a u Albaniji da pomogne posle sajber-napada Irana 1Foto: Freeimages / Paul Pasieczny

NATO je danas poslao delegaciju na višem nivou u Albaniju da joj pomogne da se izbori s posledicama nedavnog sajber-napada za koji je okrivila Iran.

NATO je saopštio da Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara, predvodi tim stručnjaka čime Albaniji, kao članici NATO-a nudi „političku i praktičnu podršku“.

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber-napada od 15. jula koji je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i državne veb-sajtove Albanije. Premijer Edi Rama nazvao je to činom „državne agresije“.

Pošto je proterano osoblje iranske ambasade u Tirani, drugi sajber-napad iz istog iranskog izvora pogodio je informacioni sistem koji beleži promet na granici, stvarajući teškoće i čekanje putnika, navode albanske vlasti.

Ministar odbrane Niko Peleši rekao je da njegovo ministarstvo i albanska vojska nisu bili pogođeni jer su odvojeni od opšte komunikacione mreže.

Apaturaj je rekao da će NATO pomoći Albaniji i da koordinira podršku iz sedišta NATO-a u Briselu i podršku drugih članica u „rešavanju neposrednih izazova i dugoročnih potreba“.

„Možete biti sigurni u stalnu političku i praktičnu podršku NATO-a“, rekao je on.

NATO, Sjedinjene Države i Evropska unija osudili su napad i podržale odluku Albanije da prekine diplomatske odnose sa Teheranom. Vlada SAD uvela je sankcije iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na julski sajber-napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.