Todorić izručen Hrvatskoj 1Foto:HRT

Avion u kojem se nalazio Todorić u pratnji policije sleteo je na zagrebački aerodrom oko 20.50 časova, a Todorić je po izlasku iz aviona ušao u vozilo policije.

Advokat Veljko Miljević izjavio je N1 da postoje velike šanse da Ivica Todorić brzo izađe na slobodu i da suđenje traje godinama.

„Nigde u zakonu ne piše da opasnost od delovanja na svedoka prestaje ispitivanjem poslednjeg svedoka… Ovde je navodno ostao samo jedan svedok i navodno nije ovde. Za to, nekog držati u istražnom zatvoru, bio BI pravni nonsens“, rekao je Miljević.

Iako bi tužioci mogli istaći opasnost od bega, Miljević kaže da je upitno da li je Todorić uopšte bio u bekstvu.

„Danas je godina dana da se on dobrovoljno prijavio engleskim vlastima. To je ključni momenat. Otišao je iz Hrvatske u momentu kad protiv njega nema zvanične istrage. Ako nemate obavezu da budete na jednom mestu, a otišli ste na drugo, to u pravnom smislu nije beg. On u tom momentu nije imao obavezu da bude tu“, istakao je Miljević.

Todorić je u London otišao tvrdeći da ga politički progone hrvatske vlasti. 

Visoki sud u Londonu je pre nekoliko dana doneo odluku da osnivač Agrokora bude izručen Hrvatskoj. Ta je odluka suda donesena 25. oktobra, a praksa je da se to obavi u roku od desetak dana.

Odluku suda u Londonu o izručenju Todorića Hrvatskoj, komentarisala je njegova britanska advokatkinja Čeri Bler, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

„Evropski nalog za hapšenje je sačinjen tako da osigura da britanski sudovi poštuju odluke hrvatskih pravosudnih organa. Slučaj se vraća u Hrvatsku“, rekla je tada Bler.