Foto: Fonet/AP

 Flin je pristao da sarađuje u istrazi u vezi sa navodnim mešanjem Rusije u izbore u SAD, odnosno o navodnoj povezanosti Trampovog izbornog štaba s Moskvom.

Ta saradnja, zahvaljujući kojoj bi mogao da dobije manju kaznu, podstakla je spekulacije da on inkriminiše dokaze. Nakon što je Flin saopštio da sarađuje sa specijalnim savetnikom Robertom Mulerom i da je spreman da svedoči o kontaktima s Rusijom, analitičari su ocenili da bi se Trampovi visoko rangirani pomoćnici i sam predsednik mogli naći na tankom ledu, piše Gardijan.

Američki predsednik je u subotu na Tviteru napisao da “nema šta da krije”. Flin sarađuje sa specijalnim savetnikom Robertom Mulerom, koji vodi istragu u vezi s navodnim vezama Trampove izborne kampanje i Rusije uoči prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

U subotu, dan nakon Flinove optužnice, ispostavilo se da je dugogodišnji agent FBI Piter Strzok izbačen iz Mulerovog tima nakon što je otkriveno da je slao tekstualne poruke protiv Trampa. Strzok je izbačen iz istrage letos, rekao je portparol kancelarije specijalnog savetnika.
Nekoliko sati nakon što je u Senatu sa 51 glasom za i 49 protiv usvojen zakon o poreskoj reformi, Tramp je reagovao na Flinovo priznanje da je lagao FBI. “Ono što se pokazalo nije zavera, nije zavera. Nikakve zavere nije bilo. Dakle, srećni smo”, rekao je on novinarima, piše Bi-Bi-Si.
Negirajući da je Flin kao član njegovog tranzicionog tima delovao nezakonito, ispostavilo se da je Tramp u svom “tvitu” priznao da je znao da je bivši general lagao FBI pre nego što ga je otpustio u februaru, što je suprotno predsednikovim tvrdnjama koje je dao u to vreme, piše Bi-Bi-Si. Analitičari kažu da ako je Tramp znao da je Flin lagao Federalni istražni biro u vreme kada je on vršio pritisak na tadašnjeg direktora FBI DŽejmsa Komija da obustavi istragu FBI, to bi mogao biti ekvivalent ometanju pravde od strane predsednika.

Izvori bliski predsedniku SAD rekli su Vašington postu da je “tvit” zapravo napisao Trampov lični advokat DŽon Dod, koji se kasnije izvinio i rekao da je trebalo da pažljivije bira reči. Bela kuća nije dala komentar. U međuvremenu, NJujork tajms je objavio da je imao uvid u mejlove članova Trampovog tranzicionog tima, koji dovode u pitanje tvrdnje Bele kuće da je Flin delovao sam prilikom kontaktiranja ruskih zvaničnika.

U okviru saradnje s Mulerom, Flin je priznao da je lagao FBI, što bi, kako se navodi, sa sobom povuklo manju kaznu od one koja bi mu inače sledila za protivzakonito kontaktiranje s ruskim zvaničnicima. Analitičari ocenjuju da ta saradnja ukazuje da bivši general ima dokaze koji ukazuju na umešanost jednog ili više članova Trampove administracije.

U optužnici protiv Flina se navodi da mu je jedan “veoma visoko rangirani član” Trampovog tranzicionog tima rekao da ostvari kontakte s ruskim zvaničnicima. Neki američki mediji su izvestili da je spomenuti izuzetno visoki zvaničnik zapravo DŽared Kušner, Trampov savetnik i zet. Američke obaveštajne agencije tvrde da je ruski predsednik Vladimir Putin predvodio napore u Moskvi da se izvrši uticaj na izbore u SAD u korist Trampa. Tramp je više puta negirao da je njegov izborni štab bio u dosluhu s Rusima.

Flina je ubrzo nakon što je Tramp stupio na predsedničku funkciju u januaru saslušao FBI o njegovim sastancima s Kisljakom iz decembra. Bio je primoran da podnese ostavku u februaru, nakon 23 dana provedenih na funkciji. U izjavi o krivici koju je potpisao Flin se navodi da je on razgovarao o reagovanju Rusije na sankcije SAD kao i o rezoluciji Saveta bezbednosti UN o Izraelu po naređenju Trampovog tima. Zakon zabranjuje da običan građanin SAD, što Flin jeste bio budući da je reč o tranzicionom periodu, vodi spoljnopolitička pitanja bez saglasnosti ili učestvovanja Vlade SAD.

Za davanje lažnih izjava sledi kazna od pet godina zatvora, ali zahvaljujući saradnji u istrazi, Flin će dobiti zatvorsku kaznu od najviše šest meseci.