Tramp okrivio demokrate za smrt migrantske dece i blokadu rada vlasti 1Foto: EPA-EFE/ ERIC S LESSER

Američki predsednik Donald Tramp koji je u sukobu s demokratama zbog finansiranja zida na granici s Meksikom, okrivio ih je za smrt migrantske dece u SAD.

„Za svaku smrt dece i drugih ljudi na granici su striktno odgovorne demokrate i njihova jadna migranstka politika koja omogućava ljudima da dugo putuju misleći da mogu ilegalno da udju u našu zemlju. To ne mogu. Da smo imali zid, ne bi ni pokušali (da udju u zemlju)“, naveo je Tramp na Tviteru.
Tu izjavu su odmah kritikovali gradjani na društvenim mrežama osudjujući manjak empatije američkog predsednika.

„Predsednik pada sve niže s takvim besmislenim porukama na Tviteru“, naveo je demokrata Dvajt Evans i dodao da je Trampova vlada „uzrok bola i patnje na granici“.

List Vašington post je ocenio da Tramp politizuje smrt dvoje migranstke dece kako bi dobio poene u borbi za finansiranje zida na granici.
Deca iz Gvatemale, Hakelin Kal od sedam godina i Felipe Gomes od osam godina, preminuli su u intervalu od dve nedelje nakon što ih je priveli američki graničari.

Iako je još u toku istraga o uzrocima smrti, Tramp je rekao da su ta deca već bila bolesna kada su ušla u SAD i dodao da otac jednog deteta nije dao vodu ćerki nekoliko dana, što su mediji demantovali pozivajući se na porodicu dece.

SAD su inače 22. decembra ušle u period delimične blokade rada saveznih organa zbog nesuglasica izmedju Kongresa i Bele kuće o budžetu i finansiranju zida na granici s Meksikom.

Nekoliko stotina hiljada zaposlenih u američkoj vladi je na prinudnom i neplaćenom odmoru ili radi bez novčane nadoknade.

Tramp traži usvajanje zakona od pet milijardi dolara izgradnju zida, dok demokrate to odbijaju nudeći zakon od jedne milijarde dolara ali ne za zid već druge mere za bolju bezbednost granice.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.