Tramp ponovio da su pregovori sa talibanima mrtvi 1Foto: Beta/AP/Carolyn Kaster

Upitan danas o tim pregovorima Tramp je odgovorio „oni su mrtvi. Što se mene tiče, oni su mrtvi“.

Tramp je u subotu na Tviteru napisao da je bio zakazan sastanak sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i višim talibanskim zvaničnicima u Kemp Dejvidu, predsedničkom odmaralištu kod Vašingtona, ali da je samit otkazan pošto su islamistički ekstremisti priznali da su odgovorni za napad u kojem je ubijen američki vojnik.

Tramp je napisao i da prekida pregovore između SAD i talibana o okončanju dugogodišnjeg avganistanskog rata, koji su, prema izjavama američkog izaslanika, bili u završnoj fazi.

Američki izaslanik Zalmaj Kalilhad je bio u pregovorima sa političkim krilom talibana u Dohi u Kataru gotovo godinu dana, i najavio je da je sporazum pred zaključivanjem, ali se u poslednjem trenutku to osujetilo.

Pobunjenici sada najavljuju novo prolivanje krvi.

Tramp je preko Tvitera danas dao uveravanja da je američka vojska pojačala svoju ofanzivu protiv talibana od napada u četvrtak.

„Poslednja četiri dana udarili smo naše neprijatlje jače nego u bilo kom trenutku poslednjih deset godina“, napisao je on danas u još jednom tvitu.

Tramp je takođe danas žustro preko tvitera osporio medijske izveštaje prema kojima je njegova želja da organizuje sastanak sa talibanima u Kemp Dejvidu izazvala velika neslaganja u njegovom timu.

„Mnogo lažnih vesti prema kojima sam ja navodno presudio suprotno od mišljenja potpredsednika i drugih savetnika o mogućem susretu sa talibanima u Kemp Dejvidu. Ta priča je lažna“, napisao je danas Tramp na Tviteru.

Američki presednik danas je dodao da je uvek mislio da je dobro da se sastane i priča sa ljudima ali da je u ovom slučaju on na kraju odlučio da to ne uradi.

Američki mediji preneli su da su potpredsednik Majk Pens, ali i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton bili protiv dolaska talibana u Kemp Dejvid, drugu rezidenciju američkih predsednika i mesto gde je održano više istorijskih samita.

„Nepošteni mediji žele da vas navedu da verujete da konfuzija vlada u Beloj kući, ali to nije slučaj“, takođe je napisao Tramp.