Foto: EPA-EFE CRISTOBAL HERRERA

Za njih je potez predsednika, kako navode, „nepodnošljivo kršenje principa fundamentalne podele vlasti“ i „jednostrano pljačkanje sredstava poreskih obveznika“.

Za Trampa je objava vanrednog stanja način da zaobiđe Kongres nakon što su demokrate, koje čine većinu u Predstavničkom domu, odbile da odobre 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida. Iako je govorio da nema potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja, ipak je to učinio u nadi da će brže dobiti sredstva za zid. Analitičari kažu da bi upravo ovakve izjave mogle da budu korišćene na sudu protiv Trampa.

Tužba podneta u Okružnom sudu Severne Kalifornije, treći je u nizu zakonskih izazova koji su već pokrenuti protiv Trampovog korišćenja vanrednih ovlaštenja otkako je objavio odluku o vanrednom stanju na konferenciji za novinare u Beloj kući u petak.

Javni građanin, liberalna advokatska grupa, podnela je tužbu u petak veče u Distriktu Kolumbija u ime tri teksaška zemljoposednika koji će biti pogođeni izgradnjom zida duž granice sa Meksikom. I nevladina organizacija Građani za odgovornost i etiku podneli su zahtev Ministarstvu pravde tražeći da im se obezbede dokumenta koja se odnose na pravnu opravdanost predsednikove odluke o proglašenju vanrednog stanja. Države koje stoje iza tužbe podnete ove nedelje tvrde da se Tramp upleo u „nezakonitu šemu“ kada je pod izgovorom „proizvedena kriza nezakonite imigracije“ proglasio vanredno stanje i želi da preusmeri federalne dolare za izgradnju zida na granicu SAD i Meksika, stoji, između ostalog, u žalbi u koju je uvid imao evropski portal Politiko. Iako se Bela kuća još nije oglasila povodom podnetih tužbi, još u petak je Tramp nazvao sud iz San Franciska „sramotnim“ navodeći da bi on verovatno doneo „lošu odluku“ i pre nego što slučaj stigne do Vrhovnog suda.

„Nekako je neugodno reći da smo na Dan predsednika tužili predsednika SAD, ali nekada je to ono što se mora učiniti“, kazao je generalni tužilac Kalifornije Havijer Becera, koji predvodi koaliciju država. Kako je naveo Bacera, Tramp je lično usmerio zemlju ka ustavnoj krizi koju je sam napravio uprkos odbijanju Kongresa da odobri novac za izgradnju zida. „Nije bilo potrebe za tim“, naveo je generalni tužilac Kalifornije navodeći da je Trampova objava vanrednog stanja neosnovana.

Dok je, sa jedne strane, Trampova odluka ujedinila pristalice oko podizanja barijere na jugu zemlje, sa druge strane je ujedinila i demokrate koji se protive tome. Sa izuzetkom Merilenda, sve države koje su podnele tužbu imaju guvernere iz redova demokrata. Žalbom nastoje da ospore Trampova česta pravdanja da karavani migranata šire strah navodeći da nema „objektivne osnove“ za vanrednim stanjem imajući u vidu da su nezakoniti ulasci u SAD na najnižem nivou u poslednjih 45 godina. U tužbi se dalje navodi da će države trpeti zbog gubitka miliona dolara iz fondova namenjenim za nešto drugo, te da bi izgradnja zida donela do nepopravljive ekološke štete po pogranične države Kalifornija i Novi Meksiko.

Pored Kalifornije, ostale države koje su se pridružile tužbi su Kolorado, Konektikat, Delaver, Havaji, Illinois, Mejn, Merilend, Mičigen, Minesota, Nevada, NJu DŽersi, Novi Meksiko, NJujork, Oregon i Virdžinija.

„Proglašenje vanrednog stanja kada za tim nema potrebe je nemoralno i ilegalno“, kaže državna tužiteljka NJujorka Leticija DŽejms. „Nećemo stati uz ovu zloupotrebu moći i borićemo se svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju“, dodala je ona. Državni tužilac NJu DŽersija Grubir Grival poput njegovih kolega smatra da je Trampova akcija „nepromišljena i neustavna“.

Povezani tekstovi