Turska pokrenula postupak zbog američkih carina 1

Turska je pokrenula postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO) zbog američkih carina na turski čelik i aluminijum, javile su danas agancije, pozivajući se na WTO.

Podsećajući na odluku predsednika SAD Donalda Trampa da će udvostručiti carine Turskoj zbog suđenja američkom svešteniku kojeg zvanična Ankara optužuje za terorizam, agencije navode da je taj Trampov gest izazvao oštar pad turske nacionalne valute.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan uzvratio je upozorenjem da Amerika „pokreće privredni rat“ protiv Turske, a sugrađane da prodaju svoje devize i podrže nacionalnu valutu.

Turska je zatražila konsultacije u WTO sa SAD zbog dodatnih uvoznih carina na proizvode od čelika i aluminija, prenose agencije saopštenje WTO.

Turska agencija Anadolija prenela je saopštenje Ministarstva trgovine Turske da je Ankara „pokrenula parnični postupak“ u vezi s dodatnim carinama SAD na čelik i aluminijum.

U saopštenju se podseća na reakciju Turske sredinom augusta kada su udvostručene carine na uvoz 22 vrste robe iz SAD,uz ukupan iznos povećanja carina od 533 miliona dolara.

Zapadne agencije ocenjuju da bi u ovom američko-turskom sporu, ukoliko obe strane za dva meseca ne nađu rešenje, slučajem mogao da se pozabavi resorni komitet WTO za rešavanje trgovinskih sporova.

Rojters, između ostalog, podeća da su odnosi između Turske i Sjedinjenih Država „postali sve napetiji“, što se „dodatno loše odrazilo“ na ekonomske probleme Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari