U Bosni se godinama vlada proizvodnjom straha 1Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Slučaj sa kupovinom automatskih pušaka za MUP Republike Srpske je nastavak proizvodnje straha kod svih građana, ne samo političkih protivnika, posebno kad se uzme nemir i nelagoda koji su u RS-u nastali marširanjem nabildovanih i kriminalnih predstavnika „Srbske časti“.

Većina stanovništva je osetila strah širom Bosne i Hercegovine i nikom nije bilo ugodno, kaže za Danas Tanja Topić, politička analitičarka iz RS komentarišući navode objavljene, pored ostalog, u britanskom Gardijanu, da MUP RS kupuje 2.500 automatskih pušaka koje stižu u martu.

Pripadnici „Srbske časti“ su, podsetimo, učestvovali u defileu u Banjaluci 9. januara, povodom Dana RS.

Na pitanje da li naoružavanjem predsednik RS Milorad Dodik želi da ojača svoju poziciju i nastoji da zaplaši protivnike pred izbore u oktobru, Topićeva odgovara potvrdno, navodeći da se „u BiH godinama vlada i opstaje na vlasti proizvodnjom straha, te da se na temeljima straha gradi svaka nova izborna kampanja i strah je ugrađen u političke principe etnonacionalista u BiH“. „Na ovaj način naoružavati pripadnike policijskih struktura samo produbljuje taj strah, ali istovremeno je i nastojanje da se demonstrira moć i pokaže snaga odnosno elementi državnosti koje RS nema“, kaže Tanja Topić.

Vest o kupovini automatskih pušaka, koju je potvrdio i Dodik u ponedeljak kazavši da je to potpuno legitimna akcija te da se nema šta kriti s obzirom na to da „20 godina nismo imali pravo na naoružavamo policiju“, te da će sada preduzeti te korake u cilju „borbe protiv terorizma“ kritikuju u EU. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko pita se šta će policiji neke zemlje toliko naoružanje navodeći da policija u njegovoj rodnoj Austriji ima svega 400 komada takvog oružja. „Voleo bih da zemlja ima što je manje moguće naoružanja, jer ako jedna strana dobije ovo naoružanje onda će to poželeti i druga strana“, rekao je Incko.

Da „militarizacija“ RS nije bez razloga ali da je nepoznanica šta je tačno razlog tome smatra Slavo Kukić, profesor sociologije iz BiH. U izjavi za Danas, Kukić iznosi dva moguća razloga. „Prvi je, i najvažniji, strah od onoga što bi Dodika moglo dočekati svaki dan – socijalni nemiri, ono što bi mogao doživeti u slučaju gubitka vlasti. I on se od svega toga osigurava, formiranjem vlastitoga represivnog aparata, vojske u formi policije, paravojnih grupacija, sutra možda i još nešto treće. Cilj je isti – uterivanje straha među građane ovog dela zemlje i njihovo odvraćanje od bitnih akcija protiv autoritarnog režima“. Drugi razlog, navodi Kukić, se tiče ambicija Dodika u odnosu na BiH. Naime, ne treba isključiti ni Dodikovu ideju „da dalje radikalizuje političku situaciju s ciljem da RS secesionira“. „Jasno mu je, međutim, da to ne bi išlo bez sukoba i stoga kosovski slučaj i iskustvo koristi kao obrazac“, zaključuje Kukić.

„Mislim da je i ovde reč o igranju vatrom kao i u onoj igri referendumom. Služe za držanje stalnih tenzija, nacionalnu homogenizaciju i večitu pretnju i sredstvo za ucenu unutar BiH, ali i „odlično“ sredstvo izborne kampanje. Ali kako se sa referendumom nije išlo do kraja, neće ni sa ovim. Mislim da ne postoji ta petlja kojom bi se išlo do samog kraja, u ovom slučaju, do nekog novog rata u regiji“, kaže Tanja Topić.

Topić dodaje da „imamo stalni verbalni rat koji iscrpljuje do zadnjeg atoma svakog građanina. Posledice jesu pogubne, ali akteri koji su doveli do ovoga ne razmišljaju o njima. Iskreno, mislim da u eventualnom ratu, o kojem ovde govorim samo hipotetički, ne bi imao ko da ratuje. Ovaj prostor postaje pustoš iz kojeg beže svi koji mogu. Naravno, time ne želim umanjiti strah i brigu zbog naoružavanja u RS, jer ono u BiH može voditi lančanom naoružavanju svih etničkih skupina, sto je u ovoj zemlji opasnost samo po sebi“, zaključuje Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.