Foto: Pixabay/3888952

Velika preduzeća koriste robote mnogo više (25 odsto firmi koje zapošljavaju 250 ili više ljudi) nego srednja preduzeća (12 odsto firmi koje zapošljavaju 50 do 249 ljudi) ili mala preduzeća (pet odsto firmi koje zapošljavaju 10 do 49 ljudi).

Najveći udeo preduzeća koja koriste industrijske ili uslužne robote zabeležen je u Španiji (11 odsto), Danskoj i Finskoj (10 odsto) i Italiji (devet odsto). Najniži udeo zabeležen je na Kipru (jedan odsto), Estoniji, Grčkoj, Litvaniji, Mađarskoj i Rumuniji (tri odsto).

Firme češće koriste industrijske robote (pet odsto) od uslužnih (dva odsto). Industrijski roboti se najčešće koriste u proizvodnom sektoru (16 odsto), a uslužni u proizvodnji i trgovini na malo (oba četiri odsto).

Roboti se sastoje od nekoliko komponenti, kao što su mehanička struktura, senzori, kompjuter i kontrolna jedinica. Prema nameni, mogu se svrstati u industrijske i servisne robote.

Dok se industrijski roboti uglavnom koriste u industrijskoj automatizaciji i obavljaju svoje zadatke u jasno strukturiranim okruženjima sa spoljnom zaštitom, uslužni roboti imaju određeni stepen autonomije i sposobnost da rade u složenim okruženjima koja mogu da podrazumevaju interakciju s ljudima, objektima ili drugim uređajima.

Povezani tekstovi