U Francuskoj ove nedelje o umeću življenja u bistroima 1Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Udruženje o priznavanju bistroa kao deo kulturne baštine Francuske nastalo je pre tri godine, a predsednik Alen Fonten (Alain Fontaine) izjavio je za Frans pres da je bistro mesto druženja za šankom ujutro uz kafu i kroasan, u podne uz jelo dana, a teme su uobičajene od gunđanja zbog lošeg vremena do kritike dnevne politike.

Medjutim, umeće življenja u bistroima nalazi se u krizi zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata usred epidemije korona virusa.

„U bistroima postoje rituali, poseban žargon, način na koji se zove konobar, naručuju piće i jelo“, rekao je Fonten i dodao da kada se jedan bistro zatvori u nekom manjem mestu, nestaje i duša tog mesta.

Fonten je uputio i video poruku predsedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) navodeći da su bistroi „društveno sidro za druženje, prijateljstvo i ljubav“.

U bistroima se okupljaju ljudi raznih profesija, uzrasta i religija, dok su piće i hrana daleko jeftiniji nego u klasičnim restoranima.

close
U Francuskoj ove nedelje o umeću življenja u bistroima 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.