U Londonu proglašena vanredna situacija zbog velikog broja požara 1EPA-EFE/VICKIE FLORES

U Londonu je danas proglašena vanredna situacija zbog izbijanja niza požara, u kojima je izgorelo više kuća, a gradonačelnik Sadik Kan saopštio je da je Londonska vatrogasna brigada pod velikim pritiskom i pozvao je građane da pripaze na svoju bezbednost, dodajući da je situacija kritična.

Više desetina vatrogasnih vozila i stotine vatrogasaca čitavog dana se bore sa najmanje 10 požara u raznim delovima grada, prenoi Index.

Kako se navodi u saopštenju, samo u Veningtonu, selu u londonkom okrugu, vatrogasci pokušavaju da obuzdaju požar koji je zahvatio kuće.

Kako prenosi BBC, više od 250 londonskih vatrogasaca gasi požare koji su izbili na travnjacima i u niskom rastinju na istoku i jugu grada.

U Koningsbiju je danas izmereno 40,3 stepena, što je najviša temperatura ikada zabeležena u Velikoj Britaniji, a toplije od dosadašnjeg rekorda od 38,7 stepeni bilo je u još 34 mesta.

Rekord je danas oboren i u Škotskoj, gde je izmereno 34,8 stepeni.

Toplotni udar poremetio je železnički i vazdušni saobraćaj širom Britanije, a na aerodromu Luton u Londonu otkazan je veliki broj dolazaka i odlazaka jer je počela da se topi pista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.