U Nemačkoj danas protest uoči samita lidera G7 1 (AP Photo/Matthias Schrader)

Nekoliko desetina hiljada ljudi danas se očekuje u Minhenu gde su počeli da stižu lideri Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija – G7 na godišnji skup te grupe u bavarskim Alpima.

Policija u bavarskom Elmauu očekuje okupljanje najmanje 20.000 demonstranata, javila je nemačka novinska agencija DPA.

Petnaest grupa koje su kritično nastrojene prema fenomenu globalizacije učestvovaće u demonstracijama. Njihovi različiti zahtevi uključuju postepeno ukidanje fosilnih goriva, očuvanje životinjskog i biljnog diverziteta, socijalnu pravdu na planeti i pojačanu borbu protiv gladi.

Očekuje se da će lideri G7, iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana, početi da stižu u Nemačku danas popodne.

Lideri će razgovarati o pitanjima kao što su rat Rusije protiv Ukrajine, klimatske promene, energetika i preteća kriza bezbednosti hrane.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) rekao je u svom video obraćanju da „brutalni“ rat Rusije protiv Ukrajine utiče u Nemačkoj podižući cene namirnica, gasa i drugih energenata.

Kancelar je rekao da će lideri G7 razgovarati o trenutnoj situaciji izazvanoj ratom „i istovremeno osigurati da zaustavljanje klimatskih promjena koje je izazvao čovek“.

Samit G7 održaće se u bavarskom Elmauu od sutra do utorka. Posle završetka sastanka, lideri 30 zemalja NATO saveza okupiće se na svom godišnjem samitu, koji će biti održan od srede do četvrtka u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.