U Nemačkoj mašinovođe pozvane na štrajk od srede do petka uveče 1Foto: Shutterstock/NGCHIYUI

Mašinovođe u Nemačkoj pozvane su na trodnevni štrajk od srede do petka uveče posle neuspeha pregovora o platama i radnom vremenu sa javnim operaterom Dojče ban (Deutsche Bahn – DB) i sindikatom GDL-a, saopšteno je danas.

„Grupa DB nije iskoristila božićno primirje da spreči kolektivnu akciju tako što je predstavila ponudu o kojoj se može pregovarati“, navodi se sindikata koji nekoliko meseci u sukobu sa DB-om, što je dovelo do nekoliko štrajkova 2023.

U prevozu putnika, vozači će prekinuti rad u sredu u 2.00. U teretnom saobraćaju, štrajk će početi u utorak u 18.00, saopštio je sindikat i dodao da će štrajk biti završen u petak u 18.00.

Ovo je najduža obustava rada koju je do sada inicirao sindikat u konfliktnim pregovorima koje vodi sa rukovodstvom železničkog operatera.

Nemački železničari su već štrajkovali u novembru i decembru posebno.

„Ovaj štrajk ne samo da je apsolutno nepotreban, već verujemo i da nije zakonski odobren“, rekao je danas Martin Zajler, direktor ljudskih resursa DB-a, najavljujući pravnu akciju za sprečavanje štrajka.

Štrajk će imati značajan uticaj na rad železnice, upozorio je DB.

Pored povećanja plata da bi se kompenzovala inflacija, GDL, koji predstavlja oko 10.000 zaposlenih, takođe zahteva da pregovara o prelasku na 35-časovnu nedelju tokom četiri dana.

DB je u decembru saopštio da je ponudio povećanje plata od 11 odsto na početku pregovora, kao i „kompenzacioni bonus za suočavanje sa inflacijom“ do 2.850 evra.

DB je danas naveo da je prošle nedelje predstavila „proširenu ponudu“ koja predstavlja „veliki korak napred ka ispunjavanju osnovnih zahteva sindikata u pogledu radnog vremena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari