U Ugandi suspendovana vodeća organizacija za prava homoseksualaca 1Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Vlada Ugande suspendovala je glavnu organizaciju za zaštitu prava homoseksualaca, optuženu da nije registrovana, saopšteno je danas.

Nacionalna kancelarija za nevladine organizacije, zavisna od Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštila je da je suspendovano udruženje Seksualne manjine u Ugandi i da odluka odmah stupa na snagu.

To je „jasan lov na veštice ukorenjen u sistematskoj homofobiji i podstaknut anti-gej pokretima“, rekao je direktor udruženja Frenk Mugiša.

Prema njegovim rečima, vlasti su 2012. godine odbile zahtev za registraciju udruženja ocenivši da je „nepoželjan“ naziv te organizacije.

Mugiša je rekao da je to odbijanje još tada bio „jasan pokazatelj“ nepopustljivosti vlade, koja smatra „pripadnike seksualnih manjina građanima drugog reda“.

Homofobija je široko rasprostranjena u Ugandi. Homoseksualnost je po zakonima iz doba kolonijalizma već bila ilegalna u Ugandi, dok je 2013. godine donet novi zakon protiv homoseksualaca, kojim se zabranjuje „promovisanje“ homoseksualnosti i obavezuju građani da prijave svakoga ko se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac.

Međutim, Ustavni sud Ugande je 2014. godine poništio taj zakon iz 2013. koji je izazvao negodovanje međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.