U zemljama severne Evrope porast broja hospitalizovanih zbog korona virusa 1foto EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Novi slučajevi kovid-19 i povećanje broja hospitalizovanih beleže se u zemljama severne Evrope, koje odlikuju hladno i kišovito vreme, prenosi danas Politiko i dodaje da podaci iz Belgije, Danske i Ujedinjenog Kraljevstva nagoveštavaju novi talas korona virusa.

Belgijske zdravstvene vlasti navode da bi novi talas kovid-19 mogao da usledi sredinom oktobra, ali podaci objavljeni danas pokazuju da je talas već počeo.

Belgija je saopštila da je u nedelji od 19. septembra zabeležen rast od 17 odsto u broju novih slučajeva kovid-19 poredeći sa nedeljom ranije, dok je broj na bolničkom lečenju veći za četiri odsto.

Institut za infektivne bolesti Danske navodi da se beleži rast pacijenata na bolničkom lečenju od šest odsto u protekloj nedelji, a uglavnom se radi o pacijentima od 70 do 89 godina.

Broj obolelih od korone raste i u Ujedinjenom Kraljevstvu i to za 13 odsto u odnosu na nedelju ranije, dok je za 17 odsto porastao i pacijenata na bolničkom lečenju.

Zdravstvene vlasti, među kojima je i Svetska zdravstvena organizacija, upozoravaju da se narednih meseci može očekivati porast obolelih od kovid-19, jer dolazi hladnije vreme, a posebno su zabrinuti zbog pritisaka na bolničke kapacitete u sezoni kada se očekuju i druge respiratorne infekcije i grip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari