kirilo budanovFoto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Mnogi Ukrajinci koji su se vratili u zemlju u okviru najveće razmene ratnih zarobljenika sa Rusijom od početka invazije pokazuju znakove nasilnog mučenja, izjavio je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Kako su prethodno saopštile ukrajinske vlasti, sa Rusijom je razmenjeno rekordnih 215 zarobljenih vojnika, među kojima su i borci koji su predvodili odbranu čeličane Azovstal u Mariupolju, koji su postali simbol ukrajinskog otpora.

“Mnogi od njih su bili brutalno mučeni”, rekao je Budanov na konferenciji za novinare, ne pružajući nikakve dodatne detalje o znacima mučenja, prenosi AFP.

Neki od njih su “u manje ili više normalnom psihičkom stanju, osim hronične neuhranjenosti zbog loših uslova tokom zarobljeništva”, tvrdi Budanov.

Razmenjeni zarobljenici su bili zarobljeni na ukrajinskim teritorijama koje su okupirale ruske trupe, kao i u samoj Rusiji, dodao je.

Tokom iste konferencije za novinare, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski je rekao da je “apsolutno svim” ukrajinskim ratnim zarobljenicima koji su razmenjeni “neophodna psihološka rehabilitacija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.