UNHCR: Avganistanci ne mogu da odu iz zemlje 1Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) saopštila je danas da većina Avganistanaca ne može da napusti zemlju, kao i da oni koji su u opasnosti nemaju izlaza.

Šabia Manto, portparolka Visokog komesara UN za izbeglice, ponovila je apel državama koje se graniče sa Avganistanom da ostave otvorene granice za ljude koji žele da zatraže azil.

„Većina Avganistanaca ne može da napusti zemlju regularnim putem. A oni koji su u opasnosti nemaju izlaza“, rekla je na brifingu u Ženevi i dodala da je mali broj Avganistanaca uspeo da pređe u Pakistan i Iran.

U te dve zemlje se već nalazi 90 odsto od 2,6 miliona izbeglica iz Avganistana.

Portparolka UNHCR je pozdravila to što se strane diplomate i njihovi saradnici evakuišu, kao i neki Avganistanci koji su radili za njih, ali je naglasila da to nije zamena za „hitan i širi međunarodni humanitarni odgovor“, prenosi Glas Amerike.

„UNHCR je i dalje zabrinut zbog kršenja ljudskih prava civila, posebno žena i devojčica“, rekla je Manto.

Hiljade ljudi, u očajnim pokušajima da napuste zemlju, i dalje pokušavaju da se domognu aerodroma u Kabulu, iako su talibani prethodno rekli da mogu da putuju samo oni sa legalnim putnim ispravama.

Talibani planiraju da na molitvama u petak pozovu stanovništvo Avganistana na jedinstvo i pozvali su imame da apeluju na ljude da ne idu iz zemlje.

Iako su talibani, prilikom preuzimanja vlasti u Avganistanu, rekli da se neće svetiti, izveštaj norveške obaveštajne agencije je pokazao suprotno – da prave „crnu listu“ Avganistanaca koji su sarađivali sa prethodnom vlašću ili snagama koje su predvodile SAD.

Izveštaj Noreškog centra za globalne analize RHIPTO pokazao je da talibani traže pojedince povezane sa prethodnom administracijom, otkako su preuzeli vlast u nedelju.

„Talibani intenziviraju potragu za svima koji su sarađivali sa prethodnom vlašću. Ako ne uspeju da ih pronađu, uhapsiće i kazniti njihove porodice u skladu sa svojom interpretacijom šerijatskog prava. U riziku su svi pripadnici na visokim pozicijama u vojsci, policiji, istražnim odeljenjima“, piše u izveštaju.

Norveška obaveštajna agencija je navela da je izveštaj prosleđen agencijama UN koje se bave Avganistanom. (kraj) lj

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.