Urednik nezavisnog beloruskog lista Regionalnaja gazeta osuđen na četiri godine zatvora 1Foto: Shutterstock/CC7

Vlasti Belorusije su danas na četiri godine zatvora osudile Alijaksandra Mantseviča, glavnog i odgovornog urednika popularnog regionalnog lista Regionalnaja gazeta, zbog „diskreditovanja Republike Belorusije“.

Mantseviču je sud u Molodehnu, gradu u centralnoj Belorusiji, odmerio i novčanu kaznu u iznosu od 94.000 beloruskih rubalja, što je oko 10.000 dolara, saopštilo je nacionalno udruženje novinara.

Tužilaštvo Belorusije, zemlje koje se nakon ogromnih antivladinih demonstracija 2020. godine žestoko razračunava sa svojim kritičarima, tereti Mantseviča i list za koji on radi za obradu „ekstremističkih sadržaja“ – što je kvalifikacija koja se poslednjih godina koristi za sve materijale kritičke o vlasti Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko je na vlasti od 1994. godine i još otada ne trpi protivljenja njegovom, autokratskom stilu vladavine.

Regionalnaja gazeta je osnovana u Molodehnu još 1995. godine, i popularan je nezavisni izvor vesti u centralnim i zapadnim delovima Belorusije.

Nakon protesta iz 2020. godine, organizovanih zbog sporne, šeste uzastopne pobede Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima, sedište Regionalne gazete bilo je na udaru više racija, a deo opreme ovog lista je konfiskovan.

List je prestao da izlazi u štampanom izdanju 2021. godine a u januaru 2022. godine njegov sajt je proglašen „ekstremističkim“ i blokiran je.

Mantsevič (65) je uhapšen u martu 2023. godine i u pritvoru mu se zdravlje značajno pogoršalo, javljala je svojevremeno grupa za ljudska prava Vjasna, koja je u međuvremenu takođe stavljena van zakona.

Mantsevič tvrdi da je nevin a u završnoj izjavi pred sudom je rekao da je „ponosan na svoj list“.

„Nisam nikakav sanjar, al’ sam siguran da će se u nekom trenutku u gradu pojaviti ulica nazvana po našem listu, koji je ojačao vlast beloruskog naroda, proživljavao strahovanja naših čitalaca i pisao istinu“, rekao je on.

Prema podacima Beloruskog udruženja novinara, iza rešetaka u ovoj zemlji su 33 novinara.

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svitlana Tihanovska osudila je presudu izrečenu Mantseviču kao „apsurdnu“ a suđenje kao „šaradu“ i zatražila njegovo oslobađanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari