Ustavni savet Francuske odobrio upotrebu sanitarne propusnice 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Francuski Ustavni savet potvrdio je u četvrtak zakon kojim se utvrđuje proširena upotreba sanitarne propusnice i obavezna vakcinacija medicinskog osoblja.

Te dve ključne mere protiv korona virusa deo su strategije predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), ali su izazvale nezadovoljstvo građana koji nekoliko subota protestuju širom Francuske.

Sanitarna propusnica, koja podrazumeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti, ili negativni test na korona virusa, obavezna je od 21. jula za ulazak u zdanja kulture i zabave, kao što su muzeji, pozorišta, ili bioskopi i u kojima nema više od 50 ljudi.

Ta propusnica od 9. avgusta biće obavezna za restorane, barove i duža putovanja autobusom, vozom i avionom.

Francuski parlament usvojio je 25. jula zakon, ali su poslanici levice zatražili mišljenje Ustavnog saveta, garanta poštovanja Ustava i osnovnih prava.

Sudije Ustavnog saveta ocenile su danas da je sanitarna propusnica rezultat „uravnoteženosti“ između javnih sloboda i zdravstvene zaštite.

Sanitarnu propisnicu osporavaju Francuzi koji vikendom održavaju proteste. Prošle subote okupilo se više od 200.000 ljudi širom zemlje.

U Francuskoj je gotovo 54 odsto građana potpuno vakcinisano protiv korona virusa, ali poslednjih dana raste broj zaraženih korona virusom.

U Francuskoj je od početka epidemije od korona virusa umrlo više od 112.000 ljudi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.