Više od 50 raketa ispaljeno iz Gaze na Izrael, pre očekivanog prekida vatre 1Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

Islamski džihad ispalio je više od 50 raketa na Izrael, uključujući i područje Tel Aviva, večeras, pred očekivani prekid vatre koji je trebalo da stupi na snagu u 20 sati po lokalnom vremenu (19 po srednjeevropskom).

Protivvazdušna odbrana je aktivirana i dve rakete su presretnute iznad Tel Aviva, a jedna iznad međunarodnog aerodroma Ben Gurion i niko nije ranjen, javili su izraelski mediji.

U pojasu Gaze je saopšteno da ima žrtava u izraelskom napadu iz vazduha na jedno vozilo, kao i u napadima na sever te palestinske teritorije.

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je danas popodne, na sastanku sa gradonačelnicima gradova u blizini pojasa Gaze, da su ciljevi izraelske ofanzive postignuti i da se ona privodi kraju, jer nema svrhe da se nastavi.

Izraelska vojska je očekivala pojačanu vatru iz Gaze sve do početka primirja i da Islamski džihad pokuša da nanese maksimalnu štetu dok još uvek može.

Izraelski napadi na ciljeve te ekstremističke organizacije su nastavljeni tokom celog dana, kao i baražna raketna vatra iz pojasa Gaze,usmerena i na grad Berševu prvi put u ovom najnovijem sukobu.

Strani mediji su izvestili da prekid vatre kojem je posredovao Egipat ima odobrenje Hamasa, vladajućeg u Gazi koji se nije mešao u sukob.

Neki mediji na arapskom su objavili da je Izrael odbio da oslobodi operativce Islamskog džihada uhapšene u vojnim racijama na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Na osnovu dogovora otvoriće se navodno dva granična prelaza u pojas Gaze i isporučiće se gorivo za električnu centralu u pojasu Gaze koja je juče zatvorena zbog nestašice dizela.

Prema podacima Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, u izraelskoj ofanzivi na tu enklavu poginuo je najmanje 41 Palestinac, među kojima 15 dece i četiri žene, a 311 je ranjeno, preneo je Frans pres.

Na Izrael je ispaljeno oko 580 raketa, preneo je AP.

Izraelski mediji preneli su naknadno izveštaj Al Džazire da je objava početka primirja odložena zbog zahteva Islamskog džihada da Egipat pruži garancije da će zatvorenici iz te organizacije biti pušteni na slobodu,kao i da će Izrael prekinuti napade na Gazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.