Više od 60 miliona Amerikanaca glasalo na predsedničkim izborima 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Više od 60 miliona Amerikanaca glasalo je na predsedničkim izborima do 26. oktobra, a s obzirom da je rano glasanje u nekoliko država tek počelo, očekuje se da će narednih dana taj broj biti znatno uvećan, saopštio je Američki izborni projekat.

Na osnovu tih, do sada nezabeleženih brojeva, profesor na Univerzitetu Florida i vođa Američkog izbornog projekta Majkl Mekdonald predviđa da će ove godine na predsedničkim izborima glasati oko 150 miliona ljudi, što je oko 65 odsto biračkog tela, prenosi Rojters.

Ukoliko se to obistini, glasalo bi između 15 i 20 miliona ljudi više nego pre četiri godine, a to bi bila najveća izlaznost od 1908. godine.

Za sada su birači registrovani u Demokratskoj partiji mnogo više koristili pravo ranog glasanja i njih je, prema do sada obrađenim podacima, bilo dvostruko više nego onih koji su registrovani u Republikanskoj partiji.

Na osnovu toga se, međutim, ne može zaključiti koliko je koji kandidat dobio glasova, već samo u kojoj su stranci birači registrovani, ali ne i koga su podržali.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.