Visoki zvaničnici SZO napuštaju organizaciju 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Dve glavne zvaničnice u borbi protiv kovida-19 u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kao i bivša francuska ministarka zdravlja Anjes Buzin koja je bila zadužena za multilateralna pitanja, napustiće svoje funkcije u SZO iduće nedelje, obavestio je svoje kolege šef organizacije.

Indijski pedijatar i klinička lekarka Sumja Svaminatan napušta svoje mesto naučnog šefa SZO, a Brazilka Marianđela Simao odlazi sa mesta zamenice generalnog direktora zadužene za pristup lekovima.

One su bile deo visokih zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije koji su vodili svetske napore koordinacije odgovora na pandemiju.

Bivša francuska ministarka zdravlja Anjes Buzin, zadužena za multilateralna pitanja, i bivša britanska ministarka Džejn Elison, izvršna direktora za spoljne poslove i upravljanje, takođe napuštaju organizaciju.

O ovim odlascima je predsednik SZO Tedros Adhanom Gebrejezus u pismu obavestio svoje kolege, u okviru rekonstrukcije svog rukovodećeg tima posle reizbora na drugi petogodišnji mandat u maju.

„Želim a izrazim priznanje i poštovanje članovima mog upravljačkog tima čiji mandat ističe 30. novembra“, rekao je Tedros u svom pismu. Nisu date najave o novim imenovanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.