Za Gretu Tunberg konferencija o klimi završena sa "bla bla bla" deklaracijom 1Foto: EPA-EFE/Jessica Gow

Posle zaključenja sporazuma na konferenciji o klimi COP26 u Glazgovu, švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg ocenila je da se skup može svesti na „bla, bla, bla“ i ponovila optužbe koje je ranije uputila svetskim vođama.

„Pravi rad se nastavlja van ovih sala. I mi nikad od njega nećemo odustati“, napisala je na svom Tviter nalogu na kraju svetske konferencije Greta Gunberg koja je simbol pokreta „Petak za budućnost“.


Ona je pre nekoliko dana upozorila da je sporazum za koji se kaže da pravi male korake u dobrom pravcu, ili da ostvaruje određen napredak ili da se njime postepeno nešto dobija, jednak gubitku.

U razgovoru za Frans pres sredinom oktobra Tunberg je već izrazila strahovanje da  uprkos svog „ključnog“ značaja za budućnost planete konferencija COP26 neće doneti velike promene.

Sporazum koji su predstavnici 200 zemalja usvojili posle dve nedelje teških pregovora takozvani Glazgovski pakt za klimu ima za cilj da ubrza borbu protiv zagrevanja planete bez osiguranja da će zadržati zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa i bez dogovora oko pomoći siromašnim zemljama da se suoče s posledicama zagrevanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.