Foto:EPA

Prema podacima Evropola oko 800 terorista sa prostora Zapadnog Balkana do sada se pridružilo borbama na Bliskom istoku, rekla je Hrkalović na Međunarodnom forumu o unutrašnjoj bezbednosti, saopšteno je iz MUP.

Od toga, navela je, najveći deo boraca Islamske države dolazi iz Bosne i Hercegovine i sa teritorije Kosova i Metohije.

Ona je istakla da poseban izazov za Srbiju predstavlja složena bezbednosna situacija na teritoriji Kosova i Metohije, koja je poznata po značajnom broju ekstremista povezanih sa Islamskom državom i drugim terorističkim organizacijama.

Govoreći o borbi Srbije protiv terorizma, ona je rekla da je fokus na ranom otkrivanju lica koja žele da se priključe terorističkim organizacijama u stranim državama, kao i na aktivnostima osoba koje su se vratile u Srbiju.

Prema njenim rečima, u Srbiji je do sada zbog učestvovanja u terorističkim organizacijama na stranim ratištima prvostepeno osuđeno sedam lica na ukupnu kaznu zatvora od skoro 70 godina.

Naš cilj je smanjenje propagiranja radikalnih ideologija i sprečavanje regrutacije potencijalnih terorista i presecanje kanala finansiranja i komunikacije“, navela je Hrkalović. (kraj) js/nt 20:24