"Žuti prsluci" osnivaju stranku 1Foto: Beta/AP/Claude Paris (Arhivska fotografija)

Žaklin Muro (51) je za list Figaro rekla da je njen cilj da se Francuzima ponudi još jedna alternativa tako što će se njen pokret razlikovati od tradicionalnih političkih pokreta.

Ona je rekla da je sve na samom početku, da statut još nije gotov, ali da bi sve trebalo da se obavi što brže. Sledeće godine nova politička formacija trebalo bi da izađe na lokalne izbore. Žaklin Muro je hipnoterapeutkinja i radi honorarno. Kaže da ne bi htela sama po svaku cenu da bude u partijskom rukovodstvu.

„Kao u svakoj partiji, biće glasanja. Svejedno je da li ću to biti ja ili neko drugi, to nije važno“, navela je Žaklin Muro i dodala da je njoj važno da okupi ljude protiv nasilja i oko poštovanja za institucije. Ona, kako je rekla, želi „nove i konstruktivne ideje za zemlju“, a važno joj je da se povede borba protiv klimatskih promena i da se ljudi okrenu protiv „kulta potrošačkog društva“.

Žaklin Muro postala je poznata kada je jednom video-porukom pozvala Francuze da uzmu žuti prsluk i stave ga iza vetrobranskog stakla, kako bi izrazili protest protiv povećanja cena benzina i uvođenja ekološkog poreza. Na društvenim mrežama video je pregledan šest miliona puta. Iz Bretanje je i spada u umereno krilo „Žutih prsluka“.

Više puta je pozivala na uzdržavanje od nasilja i na pregovore s vladom. Kada je Makron odustao od povećanja cena goriva i ispunio zahteve demonstranata, ona je izgovorila čuvenu rečenicu: „Mislim da je odluka doneta prekasno“.