Foto: Printscreen

Amazon tvrdi da je blokirao prodavce, stopirao prodaju predmeta i da trenutno utvrđuje postojanje drugih proizvoda sa sumnjivim simbolima, piše BBC.

Na onlajn prodavnici nuđen je nakit sa nacističkom svastikom, kao i muzičke i audio knjige koje veličaju fašističke stavove.

U izveštaju koji je objavljen prošlog meseca, grupa za podršku radničkim porodicama i Centar za rasu i ekonomiju tvrdili su da Amazon pomaže nacistima i modernim nacionalističkim grupama da napreduju putem prodaje zabranjene robe.

Izveštaj je naveo kongresmena Kita Elisona iz Minesote da pošalje pismo Amazonu u kojem izražava veliku zabrinutost zbog slučaja reklamiranja nacističkih i rasističkih ideologija.

Brajan Hasmen, potpredsednik Amazona obrazložio je kongresmenu Elisonu korake koje su preduzeli, kako bi se uklonili nepoželjni proizvodi.

U daljem obrazloženju navodi se da je Amazon oformio timove istražitelja koji će skenirati listinge na kojima se traže proizvodi koji krše politiku sajta ili nacionalne zakone, piše BBC.

Osim samostalne akcije, Amazon je u istragu uključio i potrošače koji prijavljuju prekršaje zakona.