Godišnja prodaja Tesle porasla za 36 odsto, ali nije ispunila cilj da isporuči 500.000 vozila 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Godišnja prodaja proizvođača električnih automobila Tesla porasla je za 36 odsto, ali kompanija nije ostvarila godišnji cilj da isporuči 500.000 vozila.

Kompanija je u danas saopštila da je isporučila 499.500 automobila prošle godine, uključujući 180.570 džipova i auta u periodu od oktobra do decembra.

Izvršni direktor Ilon Mask je pre izbijanja pandemije korona virusa postavio cilj da kompanija isporuči 500.000 vozila 2020. godine, i držao tog cilja, iako je proletos nekoliko nedelja bila zavorena jedina američka fabrika za proizvodnju automobila.

U prvih devet meseci prošle godine, kompanija je isporučila nešto više od 318.000 vozila širom sveta, uključujući rekordnih 139.300 u trećem kvartalu. Da bi postigao zacrtani plan od pola miliona, Tesla je morao da od oktobra do decembra isporuči rekordnih 181.650 vozila.

Mask je poslao imejl zaposlenima u decembru pozivajući ih da povećaju proizvodnju do kraja tromesečja što je više moguće, navodeći da Tesla ima „visokokvalitetni problem“ potražnje koja je iznad onoga što njegove fabrike mogu da proizvedu. Ali kasnije je kompanija saopštila radnicima fabrike u Fremontu u Kaliforniji da će proizvodne linije Model S i X biti zatvorene od 24. decembra do 11. januara, što znači da je većina potražnje bila za malim automobilom Model 3 i malim modelom Y SUV.

Činilo se da je kompanija primala blizu 500.000, ali joj je bilo potrebno pojačanje da bi napravila broj. U utorak je Mask objavio na Tviteru da će svi Teslini automobili isporučeni tokom poslednja tri dana u godini dobiti tri meseca opciju sa „potpuno samostalnim upravljanjem“ potpuno besplatno.

Inače ova opcija za automatsku vožnju košta 10.000 dolara.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Godišnja prodaja Tesle porasla za 36 odsto, ali nije ispunila cilj da isporuči 500.000 vozila”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.