Foto: Boris Roessler/EPA

Gugl slavi 20. rođendan u ponedeljak obeležavajući dve decenije u kojima se razvio u tražilice tako utkane u svakodnevni život da je njegovo ime postalo glagol.

Kompanija planira proslaviti rođendan u San Francisku ceremonijom posvećenom budućnosti internetskog pretraživanja i obećala je pritom nekoliko iznenađenja.

Larry Page i Sergey Brin bili su studenti Univerziteta Stanford, nedaleko od Silikonske doline, kada su počeli raditi na stvaranju pretraživača koji će biti drugačiji od svih dotadašnjih, prenosi Hina.

Dvojac je razvio softver koji je uzeo u obzir faktore kao što su odnosi između internetskih stranica kako bi im to pomoglo utvrditi njihovo rangiranje u rezultatima pretrage. Dotadašnja tehnika pretraživača temeljila se samo na zbrajanju ključnih reči.

Gugl je pokrenut u septembru 1998. u garaži unajmljenoj u gradu Menlo Park u severnoj Kaliforniji. Naziv je dobio od izvedenice reči „Googol“ koja označava broj deset na stotu potenciju.

Gugl je navodno neko vreme bio na računarskim serverima na Stanfordu, gde je testirana verzija tražilice.

Legenda koja kola Silikonskom dolinom kaže da su Brin i Page ponudili kompaniju na prodaju za otprilike milion dolara, ali kupce nisu našli.

Gugl se kasnije preselio u svoje sedište u gradu Mountain View u Kaliforniji gde je i danas.

U avgustu 2004. izašao je na berzu s cenom deonice od 85 dolara. Danas se njima trguje po više od 1.000 dolara po deonici.

Guglov rani kodeks ponašanja sadržavao je sada već legendarni moto „Nemoj biti zao“. Osnivači su želeli da svetske informacije budu dostupne svima.

Gugl sada nudi niz usluga, među kojima Maps, Gmail, internetski preglednik Chrome i operativni sistem Android za mobilne uređaje koji je besplatan za proizvođače pametnih telefona ili tableta.

Takođe proizvodi vlastite pametne telefone Pixel i ima društvenu mrežu Gugl+ koja konkurira Fejsbuku.

Gugl je 2006. kupio Jutjub za tada astronomskih 1,65 milijardi dolara, ali se to pokazalo mudrim potezom budući da se zabava preselila na internet.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans