Foto: Pixabay/ pixelcreatures

Druge popularne procedure identifikacije bile su primanje šifre putem tekstualne poruke na svom mobilnom telefonu, koju je koristilo 44 odsto korisnika interneta u EU.

Prema navodima Eurostata, takođe je popularno korišćenje prijavljenih društvenih medija za pristup drugim online uslugama, što je koristilo 33 odsto internet korisnika, i prijavljivanje sa listom PIN kodova za jednokratnu upotrebu, što čini 30 odsto internet korisnika u EU.

Foto: Eurostat

Upotreba identifikacionih tekstualnih poruka najviša je u Češkoj, a najniža u Hrvatskoj

Foto: Eurostat

U Evropskoj uniji, većina korisnika interneta i to 75 odsto u Češkoj, njih 72 procenta u Holandiji, 61 odsto internet korisnika Velike Britanije kao i Danske, njih 60 odsto, prijavili su se na online usluge koristeći proceduru koja uključuje njihov mobilni telefon gde je primljen kod putem tekstualne poruke.

Nasuprot tome, najniži udeo za ovu vrstu procedure prijavljivanja zabeležen je u Hrvatskoj gde se preko takve procedure na onlajn usluge prijavljuje samo četiri odsto korisnika interneta, zatim u Bugarskoj i Rumuniji gde je zabeležen jedan procenat više.

Dan bezbednijeg interneta obeležava se ove godine na današnji dan, 5. februar, kada promoviše sigurnije i odgovornije korišćenje online tehnologije i mobilnih telefona.

Povezani tekstovi