Najgore lozinke 2020. godine 1Foto: Pixabay/Felipemaass

Nakon analize više od 275.000.000 lozinki koje su procurele u hakerskim napadima tokom 2020. godine, kompanija NordPass je otkrila koje šifre su korisnici najčešće upotrebljavali.

Ispostavilo se da, kao i ranijih godina, za mnoge od tih lozinki hakerima ne bi trebalo više od nekoliko sekundi da ih otkriju. Samo 44 procenata ukradenih šifri je bilo jedinstveno, dok su se sve ostale ponavljale od nekoliko desetina, pa do nekoliko miliona puta, piše PC Press.

Sa izuzetkom šifre „picture1“, koja je brute-force metodom otkrivena za oko tri sata, sve ostale šifre sa Top 10 liste najgorih lozinki, otkrivene su gotovo trenutno upotrebom skripti sa rečnicima, ili jednostavnim ljudskim pogađanjem.

Istraživanje je pokazalo da većina korisnika još uvek zazire od sigurnih lozinki koje će biti teške za otkrivanje, ali i za pamćenje. Umesto toga, odlučuju se za jednostavne izraze koji su lako predvidivi, kao što su „football“, „iloveyou“, „letmein“, ili „pokemon“.

NordPass je naveo da prilikom odabira šifre treba izbegavati šablone, kao što su slova ili brojevi postavljeni jedni pored drugih na tastaturi. Dodavanje velikih slova ili brojeva na neočekivana mesta, takođe dosta pomaže prilikom generisanja sigurnijih šifara. A stvar koju nikako ne treba upotrebljavati su imena bliskih ljudi ili datumi rođenja.

U krajnjem slučaju, ako ne možete da zapamtite kompleksne lozinke, razmislite o upotrebi password locker-a.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Najgore lozinke 2020. godine”

  1. Najgore lozinke su one koje se cuvaju tako sto su zalepljene na monitor ili zid iza monitora.. moramo imati razunevanja za nase kolege.. ipak, nije lako zapamtiti sopstvenu lozinku.. iz iskustva znam da je procedura promene lozinke na windows (alt ctrl delete, change password) najteza procedura koju je ikoikad izmislio.. iako su neki naucili da voze bicikl, da skijaju, zavrsili skole, pa fakultete, pa mastere, pa strani jezik ili dva, ta gigantska prepreka promene sifre je za njih ostala misterija.. nesto kao Klarkove kristalne lobanje..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.