Sve veća zavisnost od smartfona 1Foto: Twitter

Prema istraživanju tehnoloških medija u EU, prosečni Evropljanih provodi oko 3,2 sati dnevno koristeći svoj smartfon. 68% vremena su u pitanju društvene mreže, 12% muzika ili video sa interneta, 9% igranje onlajn video igara, a 11% vremena korisnici provode u dopisivanju putem raznih aplikacija.

Istraživanja u našoj zemlji pokazuju da skoro svaki treći građanin ima neku vrstu smartfona, a dve trećine domaćinstava ima neku vrstu pristupa Internetu. Takođe, velika većina korisnika poseduje Android smartfone, dok je broj iOS uređaja (iPhone i iPad) dosta manji.

Iako Srbija ne stoji rame uz rame sa zapadnim zemljama po potrošnji na tehnološke usluge, softver i obrazovanje u oblasti ITa, građani su itekako dobro informisani o najnovijim tehnološkim trendovima, novim modelima telefona i računara.

Stručnjaci takođe napominju da bi roditelji trebali da ograničene vreme provedeno na Internetu za decu mlađu od 8 godina, jer konstantno korišćenje IT uređaja kod mališana može izazvati probleme u razvoju, ponašanju, govoru, pa i probleme sa vidom i sluhom, naročito ako koriste slušalice.

Ivan Trajković