Dnevni boravak i klub za stare na Čukarici, jedan je od najstarijih u Beogradu. Postoji već 20 godina, ima oko dve hiljade članova, a dnevno ga poseti stotinak penzionera, kojima to bude možda najlepši deo dana, kada se druže sa svojim vršnjacima, odigraju po koju partiju šaha ili domina. Žene obično heklaju, pletu, slikaju, pevaju, glume ili pripremaju đakonije u kuhinji. Kroz igru i pesmu nakratko zaborave na niske penzije i visoke cene.


Jedan od stalnih posetilaca je Živko Radić (88) iz Žarkova, trenutno najstariji član ovog kluba. Kaže da penzionerske dane provodi dobro, uz domine i karte. O penziji nerado govori, jer kaže da je mala. A dok je morao da radi, šta sve nije bio: kovač, bravar, limar, vodoinstalater, mašinista.

– Nekada se radilo sve za parče leba. Sada dobijam mesečno penziju od deset hiljada dinara, isto toliko i baba. Sa tim novcem nas dvoje izlazimo na kraj kako moramo. Ako ne umeš da ekonomišeš, ne možeš da živiš. Za ono najpotrebnije imamo, da pojedemo, popijemo, platimo dažbine – priča za Danas deda Živko.

Dnevni boravak za stare na Čukarici juče su posetili zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić, član Gradskog veća Darko Božić i gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić, kako bi se upoznali sa njihovim problemima, a njihove predloge uvrstili u budžet za narednu godinu.

Krkobabić je razgovarajući sa penzionerima istakao da u Beogradu ima 20 klubova za dnevni boravak starih, što je nedovoljno na 1,8 miliona stanovnika i 400.000 penzionera. On je najavio da će iduće godine Grad otvoriti nekoliko novih klubova, dok će postojeći biti rekonstruisani.

– Imamo ideju da poslovne prostore u vlasništvu grada, za koje zakupci ne plaćaju redovno zakupninu, oduzmemo i prema potrebi adaptiramo u dnevne boravke za decu ili za stare. Na taj način Grad će povratiti na desetine hiljada kvadratnih metara. Ali ćemo iduće godine graditi i jedan nov lepo opremljen klub za penzionere u Kaluđerici, gde do sada stariji ljudi nisu imali gde da se okupljaju – najavio je Krkobabić.

Ni jučerašnji susret penzionera sa gradskim vlastima nije prošao bez pitanja o penzijama, ali bilo je i onih koji su želeli da se na listi prioriteta nađe da su njihovom klubu potrebne nove zavese, nameštaj, renovirani mokri čvorovi, internet kafe. Žene su tražile i jedan kućni bioskop, gde bi mogle nesmetano da gledaju svoje omiljene španske serije, a ne da uznemiravaju muškarce dok na televiziji hoće da gledaju utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari