Voda u Beogradu ne sadrži toksične materije, bezbedna je za piće, a tokom prošle godine obavljeno je ispitivanje kvaliteta na 6.678 uzoraka, saopštio je juče Gradski zavod za javno zdravlje povodom Svetskog dana voda.

U vodi za piće Beogradskog vodovoda nikada nije registrovano prisustvo olova, žive, kadmijuma, kao ni pesticida, fenola, niti čitavog niza organskih materija, što se redovno ispituje u okviru „velikih analiza“, navodi se u saopštenju. U vodi ima 55 do 82 miligrama kalcijuma po litru, 6,9 do 19 miligrama natrijuma po litru, magnezijuma 11 do 28, a kalijuma 1,4 do 2,3, što su podaci od značaja za osobe koje se pridržavaju određenih dijetetskih režima, napominje Gradski zavod za javno zdravlje.

Za zaštitu zuba od karijesa od značaja je da se voda u Beogradu ne fluoriše, a prirodni sadržaj fluorida je nizak – od 0,04 do 0,11 miligrama po litru.

U saopštenju se podseća da Beograd 60 odsto vode za piće dobija zahvatanjem iz podzemnih voda Save i Dunava, a ostatak je prerađena površnska voda iz te dve reke. Prilikom kontrole vode za piće, obuhvaćeni su instalacije, 16 rezervoara i oko 90 mesta za točenje u različitim delovima grada.

Većdecenijama se kvalitet vode kontroliše svakog dana u godini, a pored kontrole koju sprovodi Gradski zavod, postoji i interna kontrola u samom „Beogradskom vodovodu“, navodi se u saopštenju povodom Svetskog dana voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari