Povodom obeležavanja 90 godina postojanja Predškolske ustanove „Dečji dani“ danas će u prostorijama opštine Stari grad biti održana Svečana akademija pod nazivom „Velika tajna odrastanja čuvana u Beogradu stolećem“, na kojoj će biti reči o predškolstvu nekada i sada.

To je samo jedna u nizu manifestacija kojom predškolci sa Starog grada tokom cele godine slave svoj jubilej, a u isto vreme pokazuju sve ono što su naučili u vrtiću. Krajem prošle godine mališani su priredili izložbu likovnih radova, održano je takmičenje horova, a u maju u Ateljeu 212 i Bitef teatru, deca će se predstaviti i kao glumci.

Mnogi mališani, sada većodrasli ljudi, ovu dečju ustanovu pamte po prvim drugarima, ljubavima, igrama, koje su upravo u njoj upoznali i naučili. A sve je počelo davne 1919. godine, kada je Društvo za vaspitanje i zaštitu dece formiralo prve predškolske grupe za tadašnje beogradske mališane na Starom gradu. U početku nije bilo posebne zgrade, namenjene vaspitanju i obrazovanju predškolske dece, i tek 1930. godine Dunavsko obdanište prvo dobija zgradu, koja postoji i danas.

Pet samostalnih ustanova 1977. godine integrisane su u jednu. U sastavu PU „Dečji dani“ danas postoji 11 objekata, ukupne površine 11.375 metara kvadratnih, u kojima boravi oko 2.200 mališana, najviše sa Starog grada, Palilule, Novog Beograda. O njima brinu 133 vaspitača. S obzirom na to da je Stari grad opština na kojoj živi dosta starog stanovništva, do skora lista čekanja za upis dece u vrtićnije ni postojala, ali sada većdve stotine mališana čeka mesto u nekom od ovih vrtića.

– Od februara ove godine povećao se broj prijava za upis dece i sada većimamo dve stotine mališana koji su na listi čekanja, mada tek očekujemo pritisak polovinom maja kada će biti zvanično raspisan konkurs za upis. U poslednje vreme sve se više roditelja javlja sa Starog grada i Dorćola koji žele da upišu svoje dete u neki naš objekat, što nam je drago imajući u vidu da ranijih godina to nije bio slučaj. Međutim, dosta mladih se poslednjih godina preselilo da živi na našoj opštini. Deca sa Starog grada svakako imaju prednost prilikom upisa, i najviše primamo najmlađi uzrast. Manje mesta imamo za mališane od tri do sedam godina. Prošle godine tamo gde je bilo moguće preuredili smo prostor i dobili mesta za još 200 mališana, mada i iz Grada postoji interesovanje da se kapaciteti Predškolske ustanove Dečji dani prošire – kaže za Danas pomoćnica direktorke PU Dečji dani Nadežda Janić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari