Grad Beograd, Republički zavod za zdravstveno osiguranje i opština Savski venac uz pomoć donatora finansiraće rekonstrukciju i opremanje zgrade Doktorova kula, namenjenu boravku dece obolele od malignih bolesti i njihovih roditelja za vreme lečenja.

Doktorova kula nalazi se u okviru kompleksa Kliničkog centra Srbije, veoma blizu Onkološke i Dečje klinike, a njen korisnik je opština Savski venac. Kada bude adaptirana, na oko 860 kvadrata nalaziće se sedam apartmana, centralna kuhinja, zajedničke prostorije za odmor i igru i biblioteka.

Protokol o rekonstrukciji ovog zdanja juče su u opštini Savski venac, u prisustvu gradonačelnika Dragana Đilasa, potpisali predsednik opštine Tomislav Đorđević i Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

– Veoma sam zahvalan predsedniku Đorđeviću i direktorki Vukajlović što su pokrenuli ovaj projekat i mislim da njihov napor zaslužuje sve pohvale i pažnju javnosti. Iako je gradski budžet ove godine preko četrdeset odsto manji nego u 2008. godini, grad Beograd će u budžetu za narednu godinu odvojiti deo sredstava za obnovu Doktorove kule, baš kao što smo učinili za sličan objekat pri Institutu za majku i dete u Novom Beogradu. Verujem da će nam se pridružiti i brojni donatori kako bismo svi zajedno bolesnoj deci i njihovim roditeljima bar malo olakšali živote – rekao je gradonačelnik Đilas.

Prema rečima Svetlane Vukajlović roditelji dece iz unutrašnjosti koja su obolela od malignih bolesti sada imaju veliki problem jer lečenje dece traje dugo, a oni uglavnom ne mogu da obezbede adekvatan smeštaj.

„Roditeljske kuće“ pomoći će im da tokom lečenja budu sa svojom decom i pruže im svu potrebnu pažnju – istakla je Vukajlović. Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici Milan Đukić kazao je da ova klinika ima sve potrebne lekove za uspešno lečenje dece, ali da će „Roditeljska kuća“ pružiti dodatni kvalitet u medicinskom tretmanu. On je istakao da je takav način lečenja uobičajen u zemljama Evropske unije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari