Godinu dana zakašnjenja i 250 miliona dinara više 1Foto: Beoinfo

Deonica Bulevara Oslobođenja od Autokomande do Trošarine od ove nedelje je ponovo otvorena za saobraćaj, nakon rekonstrukcije koja je trebalo da bude završena još prošlog leta, kada je rađen i ostatak ove ulice.

Ipak, zamenik gradonačelnika Goran Vesić iskoristio je priliku da predstavio kao uspeh gradske vlasti to što su radovi završeni nedelju dana pre novog, pomerenog roka, ne podsetivši pritom da su ovi radovi prošle godine otkazani.

Pored toga, cifre o kojima se govori za konačnu cenu rekonstrukcije ostaju nejasne. Prošle godine kada je trebalo da se rekonstruiše cela ulica Vesić je naveo da će ti radovi koštati 160 miliona dinara. U međuvremenu je odložena sanacija desne strane kolovoza pa se ne zna koliko je tada tačno novca potrošeno. Ipak, to niko od zvaničnika nije ni pominjao kada su ove godine ponovo otvarali nastavak radova, ali je zato saopštena nova cena za radove samo na desnoj strani ulice – 250 miliona dinara.

Rekonstrukcija Bulevara Oslobođenja od Autokomande do Trošarine u smeru ka Trošarini počela je 15. maja ove godine sa rokom završetka do 1. septembra, a kako je završena nedelju dana pre tog datuma na Vesićevom zvaničnom fejsbuk nalogu navedeno je da se radi o još jednom uspešno ispunejnom obećanju gradske vlasti, i to pre zadatog roka.

– Obećali smo da će Bulevar oslobođenja biti završen do 1. septembra. Uspeli smo da završimo sedam dana pre planiranog datuma i saobraćaj je pušten, saopštio je Vesić, pohvalivši i radnike za uspešan posao.

Ipak, ono što je ovde prećutano, jeste da je ova traka kolovoza trebalo da bude uređena još prošle godine kada su se izvodili radovi sa uređenjem Trga Slavija.

Naime, kada je prošlog leta izvršena rekonstrukcija trga Slavija sa Bulevarom Oslobođenja od Slavije do Autokomande što je finansirano iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, gradska vlast je obećavala da će i trasa Bulevara do Trošarine biti renovirana sredstvima iz budžeta Grada, u istom navratu.

Kompletna rekonstrukcija Bulevara oslobođenja biće završena u roku od tri meseca, do 22. avgusta, a koštaće 160 miliona dinara, rekao je gradski menadžer Goran Vesić prilikom obilaska radova na sanaciji ove saobraćajnice.

– Radovi su počeli 22. maja, odmah nakon što je okončana rekonstrukcija Ulice LJutice Bogdana, a ukupna dužina saobraćajnice koja se rekonstruiše je 3,2 kilometra. Plan je da radovi budu završeni u roku od tri meseca, tačnije 22. avgusta. Dobra vest za vozače je da ćemo već 5. avgusta postaviti prvi sloj asfalta, pa će vozači moći da koriste ovaj deo ulice već početkom sledećeg meseca – precizirao je Vesić.

Ubrzo je rečeno da ipak nema dovoljno novca, a s obzirom na obim radova koji se u tom trenutku odvijao u gradu, nije bilo ni dovoljno kapaciteta i vremena da sve bude završeno u zadatim rokovima, odnosno do početka predizborne kampanje za beogradske izbore. Zato je sanacija desne strane kolovoza ostavljena za kasnije.

Ovoga leta, kada je nastavljeno sa radovima, koje su obilazili i Goran Vesić zatim i predsednik Skupšine Grada Nikola Nikodijević, niko se ipak, nije setio da pomene da se radi o rekonstrukciji koja je već trebalo da bude gotova.

Gradska vlast je tada obećala da će uređenje ulice biti završeno do 1. septembra, a rečeno je i da radovi vredni 250 miliona dinara podrazumevaju kompletnu zamenu kolovoza, postavljanje nove podloge, pretres i zamenu trotoara tamo gde je potrebno, kao i izmeštanje slivnika sa ulice na trotoare. Ono što zbunjuje jeste kako je moguće da je, za samo godinu dana, cena radova porasla za 100 miliona dinara i to za duplo manji obim posla. Oko 160 miliona dinara trebalo je da košta rekonstrukcija celog poteza od Autokomande do Trošarine 2017. godine, a onda je 2018. godine za samo jednu stranu kolovoza na ovom potezu, potrošeno novih 250 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari