Potrošnja struje u glavnom gradu najveća je u poslednjih deset godina, ali građani ipak ne moraju da strahuju od restrikcija. U Elektrodistribuciji Beograd kažu da će mreža, i pored povremenih kvarova, izdržati ogromnu potrošnju koja traje od početka godine. Doduše, opterećenje je od subote nešto manje, pošto su u oko 15.000 domaćinstava koja se greju na gas radijatori ponovo topli. Podaci EDB kažu da prestonica svakog dana potroši 33.000 megavat časova, ali planskih isključenja neće biti.

Sandra Alagić, portparol EDB, izjavila je da je proteklih dana zbog velikog opterećenja došlo do ispadanja iz sistema u Novom Beogradu, Zemunu i Bežanijskoj kosi. Problem je saniran i stanovnici ovih naselja imaju struju. Sugrađani su, kaže Alagić, ozbiljno shvatili apele da maksimalno racionalno troše struju. Zahvaljujući tome energetski sistem izdržava. Najveća opterećenja na energetskoj mreži Beograda registrovana su u Batajnici, posebno u delovima naselja koja su gasifikovana. Opterećenja su izuzetno velika i u Altini, Kaluđerici, Malom Mokrom Lugu, gde se većina domaćinstava greje na struju. Oko 80.000 kuća i stanova u Beogradu, koji koriste drva i ugalj, često se dogreva strujom.

Čukaričani su imali najviše problema, jer se oko 9.000 domaćinstava u ovoj opštini greje na gas i proteklih dana morali su da koriste grejalice i klima-uređaje. Beogradske elektrane trenutno u rezervi imaju dovoljno mazuta za normalan rad u narednih tri do pet dana. Dnevno se potroši oko dve i po tone mazuta, koliko se i dopremi autocisternama i baržama. Potrošnja je racionalizovana, tako da se slabije greju poslovni prostori kao što su Centar „Sava“, „Beograđanka“, i fakulteti koji su zatvoreni zbog raspusta. A koliko se električne energije može lako uštedeti, govori i podatak da kad bi svaki od 800.000 potrošača u prestonici ugasio samo po jednu sijalicu, ukupna potrošnja u Beogradu bila bi smanjena čak za sedam odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari