Rakina bara, jedino kraško jezero u okolini prestonice bilo je omiljeno porodično odmorište Beograđana, pre nego što je Ada Ciganlija postala „more Beograda“.

Danas je Rakina bara i bukvalno bara, riblji fond je gotovo izumro a okolina postaje izvor zaraze, zbog otpada koji komšije nemilice bacaju. Plastične flaše, automobilske gume i olupana bela tehnika, uobičajeni su prizor na ovoj lokaciji. Zaljubljenici u ovu oazu, tek dvadesetak kilometara udaljenu od centra grada, kao i ribolovci koji pričaju da su ovde hvatali „kapitalce“, moraće da se prilično strpe kako bi dočekali preuređenje devastiranog bogatstva prestonice.

– Deo posla koji je podrazumevao čišćenje jezera i okoline završen je. Radnici Čistoće i Zelenila su uklonili smeće koje se poslednjih godina taložilo u jezeru i njegovoj okolini – za Danas priča Zlatana Marković – Ćirić, PR opštine Čukarica, pod čijom je nadležnošću Rakina bara.

Pokušaji da se okolina jezera uredi, traju od oktobra prošle godine i od tada su sprovedene tri akcije uklanjanja smeća kao i ispitivanja ekološkog stanja, kako vode tako i neposredne okoline. Ipak, to su samo privremena rešenja jer izvori zagađenja ostaju nedirnuti.

– Rebalansom budžeta, opština Čukarica je ostala bez velikog dela sredstava i svi dalji planovi za uređenje Rakine bare moraju da sačekaju neke bolje prilike. Nadamo se da će novi budžet omogućiti da pravi beogradski dragulj ponovo privuče onako mnogo posetilaca, kao što je to ranije bilo – kaže Ćirićeva.

Nakon prve faze zaštitnih mera, u planu je druga faza koja podrazumeva sadnju biljaka koje mogu da spreče dalje zagađivanje jezerskog ekosistema. Čelnici opštine Čukarica planiraju da Rakina bara dobije trajni status zaštićenog prirodnog dobra.

Prva nudistička plaža

Prema sećanjima meštana koji pamte bolje dane ovog izletišta, mnogi posetioci su se u jezeru kupali nagi pa bi, kako je to neko lepo primetio, Rakina bara mogla da postane prava turistička atrakcija, i tako zaradi mnogo novca, budući da je nudizam sve popularniji u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari