Direktor Zdravstvenog centra u Vranju za Danas posle oglašavanja VJT o smrti porodilje: Treba sačekati spoljašnji stručni nadzor 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Informacije koje je saopštilo Više javno tužilaštvo u Vranju povodom smrti porodilje 17. aprila u našoj ustanovi, odnosno da je utvrđena ruptura materice, su preliminarni rezultati obdukcije i trebalo bi sačekati da bude urađen takozvani spoljašnji stručni nadzor posle koga će biti donet zaključak i konačna odluka o tome šta se desilo, kaže za Danas Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra u Vranju.

„Očekuje se spoljašnji stručni nadzor na osnovu medicinske dokumentacije i razgovora sa ljudima koji su bili uključeni u porođaj. Ako je bilo propusta, to će eminentni stručnjaci tokom tog postupka utvrditi. Posle toga, naravno, ako postoje elementi nestručnog rada i to će biti procesuirano. U pitanju su, ponavljam, preliminarni rezultati. Konačni i definitivni biće kompletan nalaz Instituta za sudsku medicinu UKC Niš“, navodi naš sagovornik.

Upitan za smenu dosadašnjeg načelnika Službe za ginekologiju i akušerstvo u ZC u Vranju Dragana Veličkovića, on kaže:

Dragan Veličković radi na odeljenju

„Dragan Veličković je ginekolog – akušer i on radi do daljeg na svojim zadacima na Odeljenju ginekologije. Na mesto načelnika te službe postavljen je Ivan Miladinović. Upravnica bolnice u Vranju, samo da podsetim da je ZC Vranje sastavljen od bolnice i Doma zdravlja, postavila je novog načelnika i u sklopu njegove organizacije rada, postavljena je i glavna sestra Ginekologije za koju načelnik misli da će mu najviše pomoći u daljem radu“, objasnio je Đorđević za Danas.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju za Danas posle oglašavanja VJT o smrti porodilje: Treba sačekati spoljašnji stručni nadzor 2
foto FoNet/UKCS

Nešto ranije, kako je Danas objavio, povodom smrti porodilje iz Preševa u Zdravstvenom centru u Vranju, koja je umrla ubrzo posle porođaja, 17. aprila, Više javno tužilaštvo u tom gradu saopštilo je da obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem, kao i da će predmet proslediti na dalju nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

„Povodom smrti M. A iz okoline Preševa, do koje je došlo prilikom porođaja, dana 17.4.2024. godine, u Zdravstvenom centru u Vranju, zbog povećanog interesovanja javnosti i medija, obaveštavamo vas o sledećem: Policijska uprava u Vranju postupila je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju i preduzela sve potrebne radnje radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti vezanih za smrt M. A.“, saopštili su oni.

Prema istim informacijama, dana 24.4.2024. godine, Višem javnom tužilaštvu u Vranju dostavljen je izveštaj o svim preduzetim radnjama, kao i prethodni patoanatomski nalaz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu u pogledu uzroka smrti M.A, rođene 1987. godine, koji je urađen po zahtevu Zdravstvenog centra u Vranju.

„Imajući u vidu da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem, Više javno tužilaštvo će predmet proslediti na dalju nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, s obzirom na to da se u konkretnom slučaju može raditi o nehatnom izvršenju krivičnog dela Nesavesno pružanje lekarske pomoći, koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao Teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je nadležno Osnovno javno tužilaštvo“, saopštavaju u VJT u Vranju.

Kako je Danas već pisao pre dva dana, Dragan Veličković, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo ZC u Vranju, smenjen je sa tog mesta.

Kako je naveo naš izvor iz ZC Vranje, dr Veličković je učestvovao u porođaju trudnice iz Preševa, kaže naš izvor, koja je ubrzo, pošto je postala majka, 17. aprila preminula.

Čekaju se konačni zaključci

„Doktor je smenjen jer bi čitava situacija u vezi sa tim događajem mogla da utiče na njegov rad. A u ZC Vranje već je obavljen unutrašnji stručni nadzor, juče je bio i vanredni, inspekcija Ministartva zdravlja ga je obavila, biće i spoljašnji stručni nadzor. Takođe, čekamo rezultate obdukcije preminule pacijentkinje“, ističe izvor Danasa koji je želeo da ostane anoniman i dodaje da će svi nalazi biti u zaključcima o tome šta se desilo tokom tog porođaja.

Podsetimo, prema objavljenim informacijama, posle smrti porodilje iz Preševa, slučaj odmah nije prijavljen policiji i tužilaštvu, već posle nekoliko dana je VJT pokrenulo istragu kada je za slučaj saznalo iz medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari