Gradski zavod za plućne bolesti izašao iz kovid sistema 1Foto: Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

Gradski zavod za plućne bolesti od danas se nalazi u nekovid sistemu i od jutros je u tu ustanovu došlo oko 20 pacijenata, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove Ljiljana Timotijević.

Ona je za RTS rekla da je Gradski zavod za plućne bolesti u prethodnih 20 meseci četiri puta bio u kovid sistemu i za to vreme pregledano je oko 100.000 pacijenata.

„Od danas se nalazimo u nekovid sistemu i od jutros je nekih dvadesetak pacijenata došlo u našu ustanovu. To su naši stari pacijenti, opstruktivci – asmatičari i oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća koji su u pogoršanju bolesti i koji su jedva dočekali da otvorimo svoja vrata da mogu da dođu da odrade svoje kontrolne preglede“, rekla Timotijević.

Navodi da će Zavod od ponedeljka biti u Integrisanom zadravstvenom informacionom sistemu, tako da će izabrani lekari moći da zakažu pacijentima pregled u Gradskom zavodu za plućne bolesti.

„Međutim, zbog prethodnog period kada nismo bili dostupni svojim pacijentima, mi ćemo izaći u susret njima i naravno da ćemo ih u jednom izvesnom periodu, naredne dve, tri nedelje, primati i bez uputa kako ne bismo prolongirali da budu bez svoje terapije, odnosno da bolest bude bez kontrole“, objasnila je Timotijević.

Ona je istakla da je ovo period koji dovodi do pogoršanja kliničkih slika opstruktivnih pacijenata.

„Posebno su ugroženi pacijenti koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća, pre svega zbog niskih temperatura smo zatvoreni i veće grupe ljudi se nalaze u zatvorenim prostorima, lakše se šire virusi i bakterije, tako da opstruktivni pacijenti koji su i pušači, naravno i aerozagađenje ima svoj doprinos, imaju veći rizik od pogoršanja“, kazala je Timotijević.

Pored toga, navela je i asmatičare kao ugroženu kategoriju, ali da su i drugi pacijenti pod rizikom ako nisu vakcinisani i ne pridržavaju se mera prevencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari