Rešenja o finansijskoj pomoći roditeljima sa više dece (dupli blizanci, trojke, četvorke) juče su svečano uručena u Skupštini grada, a novac će jednokratno biti uplaćen do kraja naredne nedelje. Rečje o stalnoj novčanoj pomoći utvrđenoj Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda i jednoj od mera populacione politike koju realizuje Grad.

Novčana pomoć roditeljima se isplaćuje jednom godišnje. Za ovu namenu, u 2008. godini izdvojeno je nešto više od 13 miliona dinara i to za 77 porodica, koje imaju ukupno 247 dece.

Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabićobratio se roditeljima, oslovljavajući ih „najbogatijim ljudima“, jer imaju toliko dece, a rešenja je u ime Sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu uručio gradski sekretar Vladan Đukić.

– U ovim uslovima to je skromna pomoć, ali više jedan lep gest da ukažemo na našu populacionu politiku, odnosno da imamo što više porodica sa većim brojem dece. To je jedna od najlepših akcija, i Grad će i ubuduće pomagati takve porodice. Sredstva koja smo izdvojili, najkorisnije su utrošena sredstva do sada – rekao je Krkobabić.

Sredstva od oko 13 miliona dinara biće raspoređena porodicama prema uzrastu dece, u odnosu na prosečni lični dohodak u gradu Beogradu, koji je sada 41.000 dinara. Tako će porodice koje imaju decu predškolskog uzrasta, a takvih je ukupno 20, dobiti po dve prosečne zarade, što znači 82.000 dinara. Roditelji čija deca pohađaju osnovnu školu, a ima ih 33, dobiće po tri prosečne zarade, što je sada 123. 000 dinara. Zatim, roditeljima dece koja idu u srednju školu do kraja školovanja, najduže do 20 godina života, sleduje visina četiri prosečne zarade. A pomoću visini pet prosečnih zarada pripada porodicama čija deca pohađaju višu školu, najduže do 23 navršene godine, kao i onima koja imaju studente, a plaća im se dok deca ne napune 26 godina života.

Ivana Bulović, iz Bečmena, tridesetšestogodišnja majka duplih blizanaca, jedna je od roditelja koji su juče mogli da se raduju, s obzirom na to da je, kako kaže, jako teško odgajiti četvoro dece sa jednom platom, a pri tom živeti kao podstanar.

– Suprug i ja bukvalno moramo da se lišimo svega da bi bilo za decu. Budući da samo on radi, teško je od samo jedne plate i negovati i hraniti i oblačiti decu. Samo za njih nam mesečno treba oko 45.000 dinara, i ponekad se stvarno pitam kako izdržavamo. Olakšanje nam je što ne plaćamo vrtićza decu, dobro nam dođe i ova pomoćkoja dođe jednom godišnje. Smatram da bi država više trebalo da pomogne roditeljima kako bi i natalitet bio veći – priča Ivana, majka Nenada, Nevene, Branislava i Marije. I Đorđevići, roditelji tri devojčice koje imaju po šest i po godina, kažu da nije lako odgajiti decu, ali da je lepo. Kako nam je rekla mama Zlatana, najteže je posvetiti im pažnju istovremeno i u istoj meri, a da se deca ne ljute.

– Ova pomoć Grada znači nam puno, ali verovatno postoji još ljudi kojima bi ovakva pomoćmnogo značila, ali eto oni su odabrali samo porodice sa duplim blizancima, trojke, četvorke. Kad bi bilo svakog meseca, bilo bi super, s obzirom da samo ja radim, a supruga ne – kaže za naš list tata Dejan.

 

Ukupno 77 porodica sa 247 dece

U Beogradu ima ukupno 77 porodica koje imaju trojke, četvorke i duple blizance, što je ukupno 247 dece. Od toga 61 porodica ima trojke (19 u predškolskom uzrastu, 27 u osnovnoj školi, 12 srednjoškolaca i tri studenta), jedna porodica ima četvorke i to osnovnoškolskog uzrasta, a 15 porodica ima duple blizance (jedna porodica ima decu u predškolskom uzrastu, pet porodica ima duple blizance u osnovnoj školi, šest porodica ima decu u srednjoj školi, a dupli blizanci tri porodice su studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari