Sporazum sa Železnicom Srbije kojim je predviđeno da se za najviše šest godina u ovaj sistem uloži 109,9 miliona evra naknada za više od osam hiljada zaposlenih trudnica, pomoć za više od 60.000 penzionera, završetak izgradnje dve škole, tri vrtića, samo su neki od projekata koji su urađeni tokom protekle godine, od kada je na čelu Beograda Drgan Đilas. Naime, tačno pre godinu dana Đilas je postao gradonačelnik Beograda.


U više navrata Đilas je isticao kako je izgradnja novih vrtića i ukidanje liste čekanja, kao i pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva podjednako važno kao i izgradnja mostova, rekonstrukcija ulica i rešavanje problema saobraćajnih gužvi u gradu, što je prvi čovek grada zacrtao kao prioritet ove gradske vlasti.

Tokom prve godine njegovog mandata započeta je i izgradnja mosta na Adi Ciganliji.

Prvi čovek grada izjavio je juče da je je realno očekivati da most Borča – Zemun počne da se gradi sredinom sledeće godine, a ako sve bude išlo po planu most bi trebalo da bude završen do 2013. godine.

– Formirana je radna grupa koja je sastavljena od stručnjaka koji se bave ovim projektom. Preostalo je da se sa predstavnicima Kine precizira izgled mosta, i od svakog tog detalja zavisi konačna cena. Grad će do kraja godine usvojiti regulacioni plan koji će tačno ucrtati i most i pristupne saobraćajnice – rekao je Đilas. On je rekao da su poznati uslovi kredita, koji će biti odobren na 15 godina, uz određeni grejs period i kamatom od tri odsto i kao i da će međudržavni sporazum, između predsednika Srbije i Kine sadržati projekat mosta Borča – Zemun što je i garancija, da polovinom sledeće godine kad se završe projekti most počne da se gradi. Izgradnja će trajati tri godine.

Jedan od velikih projekata koji je pokrenuo gradonačelnik Dragan Đilas je i sporazum sa Železnicom Srbije, koji bi trebalo da pre izagradnje metroa znatno rastereti saobraćaj u Beogradu.

Grad je u junu ove godine potpisao sporazum o unapređenju železničkog saobraćaja, kojim je predviđeno da se za najviše šest godina u ovaj sistem uloži 109,9 miliona evra. A izgradnja metroa u Beogradu još uvek se razmatra sa stručnjacima iz Minhena, Beča, Španije i Kanade.

U poslednjih devet meseci, prema podacima Gradske uprave Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove završio je više od 6.500 predmeta. U odnosu na isti period prošle godine izdato je 130 odobrenja više za javne objekte visokogradnje i na stotine više odobrenja za gradnju.

Od septembra prošle godine do danas u Beogradu je asfaltirano 172 kilometra ulica, od kojih je 98 kilometara po prvi put dobilo asfalt. Posle proširenja i rekonstrukcije, propusna moć Savske ulice skoro je duplirana. Pušten je u saobraćaj Sektor 4, deo obilaznice od Save do Ibarske magistrale. U toku je izgradnja sedam kilometara puta na surčinskoj straini mosta Obrenovac- Surčin,započeta je izgradnja mosta preko Ade Ciganlije, koji bi trebalo da bude gotov do 2011.

Kako bi se rešio problem kanalizacije rešenjem gradonačelnika formirana je i Radna grupa za sprovođenje fazne izgradnje kanalizacije na području grada.

U predhodnih godinu dana za najmlađe Beograđane otvoreno je tri vrtića, u Novom Beogradu, Mladenovcu i Resniku, a 12 ih je sanirano i adaptirano, što je omogućilo da se u ovom periodu u obdaništa upiše još 1.800 mališana. Plan je i da u narednoj godini započne izgradnja i novih objekata na Bežanijskoj kosi, Bloku 63 i na Banjici, kao i dogradnja postojećih vrtića u Višnjičkoj banji i Kotežu.

U međuvremenu završena je izgradnja dve škole, pa su tako 1.septembra prošle godine otvorene osnovne škole u Surčinu i Stepojevcu, a 1. septembra ove godine trebalo bi da počne sa radom i osnovne škole u Novoj Galenici i u Altini, dok je izgradnja osnovnih škola u Kaluđerici i Borči. Iz gradske kase u pedhodnom periodu izdvajano je za penzionere čija su primanja manja od 14.836 dinara, pa su tako oni na svakih četiri meseca dobijali novčanu pomoć od 4.000 dinara na kućnu adresu, a ta praksa kako je juče najavio gradonačelnik biće nastavljena i ubuduće. Ovu pomoć dobijalo je više od 65.000 penzionera. Takođe, zaposlenim trudnicama Grad je počeo da plaća 35 odsto do punog iznosa plate dok su na trudničkom bolovanju, a ovu pomoć do sada je primilo 8.610 trudnica. Jednokratnu pomoć od 40.000 dinara dobilo je 1.776 nezaposlenih porodilja.

Moguće smene u Gradskoj upravi

Gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas najavio je smenu svih onih koji nisu dobro obavljali posao u Gradskoj upravi.

– Nikome u Gradskoj upravi nije mesto zagarantovano, prošlo je dovoljno vremena da ja mogu da ocenjujem kako ko i koliko radi i onaj ko ne ispunjava kriterijume koje sam postavio za sebe i svoje najbliže saradnike neće više da bude deo tima u Beogradu. Biće promena u narednom periodu kad se ljudi vrate sa odmora i kad počne da funkcioniše Skupština grada – rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari