Odbornici Skupštine grada usvojili su predlog za promenu gradskog Statuta. Komisija sastavljena od članova Skupštine grada i deset gradskih opština imaće rok od devet meseci da razmotre predloge i donesu odluku o promeni Statuta.


– Statut mora da odgovara životu i njim će se sprovesti decentralizacija. Komisiju očekuje naporan rad, a prvi potez će biti da se zatraži mišljenje svih sekretarijata Gradske uprave i gradskih opština. Dobra iskustva evropskih gradova primenićemo kod nas. Predlagaćemo izmene određenih zakonskih rešenja, u proces ćemo uključiti najširu javnost, a organizovaćemo i okrugle stolove u prisustvu medija – istakao je gradski menadžer Goran Vesić, koji je izabran i za predsednika Komisije za izradu Nacrta o promeni Statuta Grada.

On je izrazio nadu da će novi Statut biti rezultat konsenzusa i da se neće menjati u zavisnosti od političke strukture koja čini većinu u gradskom parlamentu.

Govoreći o radnom telu koje će odlučivati o izmenama, odbornik DS Zoran Alimpić rekao je da je predlog neobičan jer, „ako je ideja bila da se promovišu predsednici opština tako što će učestvovati u Komisiji za izmenu Statuta, zašto u njoj nije svih 17 predsednika opština, već samo deset“.

Odbornik DSS Dejan Čulić je tokom rasprave kazao je da će ta stranka podržati inicijativu za izmenu Statuta, ali „polazeći od opštih interesa”.

Predsednik Komisije za izradu Nacrta odluke o promeni Statuta Beograda je Goran Vesić, zamenik je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Članovi su Aleksandar Marković, Vesna Ivić, Vukica Lončar, Aleksandar Savić, Dejan Matić, Aleksandar Šapić, Miroslav Čučković, Vladan Kocić, Dušan Dinčić, Živorad Milosavljević, Vesna Šalović, Srđan Kolarić i Branislav Kuzmanović.

Gradski odbornici usvojili su i odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, koja je usklađena sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Po stupanju na snagu ovog zakona jedinice lokalne samouprave dužne su da u roku od 30 dana utvrde koeficijente namene objekta i donesu opšti akt u toj oblasti.

Prema rečima Gordane Lukić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, ovom odlukom određeni su koeficijenti namene objekata koji su podeljeni na četiri kategorije: komercijalni, stambeni, proizvodni i javni. Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se jednokratno ili u ratama, u periodu od 36 meseci. U slučaju jednokratnog plaćanja, do prijave radova, investitor ima pravo na umanjenje od 30 odsto.

Milutin Folić gradski urbanista

Diplomirani inženjer arhitekture Milutin Folić imenovan je za glavnog urbanistu, koji će tu dužnost obavljati naredne četiri godine. Za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja „Grocka” imenovan je dr Dragiša Stanojević, specijalista stomatologije. Novi članovi Komisije za dodelu nagrade grada Beograda, i to za herojsko delo izabran je Rade Milošević, za pozorišno stvaralaštvo Aleksandra Nikolić, dok je specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd dobila Sanja Lubardić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari