Porodice izbeglih i raseljenih lica iz kolektivnog centra u Krnjači danas su useljene u zgradu za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Velikom Mokrom Lugu. Novi krov nad glavom tu je našlo 56 ljudi iz 20 porodica.

Kada završimo objekat u Kamendinu i uselimo 36 porodica zatvorićemo i poslednji formalni kolektivni centar u Krnjači. Takvih centara u Beogradu više neće biti. Na žalost, postoje i neformalni kolektivni centri, a mi kroz nekoliko projekata sa vladama SAD i Japana, fondacijama i različitim međunarodnim donatorima rešavamo stambeno pitanje za više od 750 porodica kroz seoska domaćinstva i izgradnju zgrada. Verujem da ćemo završetkom ovog velikog posla na ovaj način omogućiti tim ljudima da se potpuno integrišu u zajednicu – istakao je gradski menadžer Goran Vesić i zahvalio Fondaciji „Ana i Vlade Divac“, ambasadama SAD i Japana u Srbiji, kompaniji „Veber“ i donatorima koji su učestvovali u ovom projektu.
Vesić je podsetio da Grad Beograd pomaže i ljudima koji dolaze iz Avganistana, Sirije i Iraka da „prevaziđu situaciju u kojoj su se našli ne svojom voljom“.Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi je izrazio zadovoljstvo što je danas useljena i poslednja u kompleksu od četiri zgrade. On je istakao da je zemljište i potrebne dozvole za ovaj objekat obezbedio Grad Beograd.Ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara je kazao da je, iako je kratko u Srbiji, impresioniran gostoprimstvom za one koji su se danas uselili u nove stanove, kao i za one koji prolaze kroz Srbiju na svom daljem putu.
Vlade Divac je kazao da je ovo način da se ljudima koji su se uselili u nove domove, pomogne da krenu iz početka

Danas smo uradili veliku stvar, uselili smo 20 porodica i nadam se da ćemo uskoro sve kolektivne cente u Beogradu zatvoriti. Važno je da na ovakvim projektima radimo zajedno jer ćemo tako uraditi mnogo više – istakao je Divac.

Zgrada je sagrađena u okviru projekta socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima „Da svi pomognemo“ Fondacije „Ana i Vlade Divac“ uz infrastrukturnu podršku Grada. Izgradnju je pomogao veliki broj donatora, a najveći doprinos je dala Fondacija „Saint – Gobain Initiative“ i građevinska kompanija „Weber“, ambasada Japana u Srbiji, ambasada Sjedinjenih američkih država u Srbiji, Rebeka Mekdonald iz Kanade i još 30.000 pojedinaca i više od deset kompanija. Partner u realizaciji projekta je Međunarodna organizacija za migracije – Misija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari