Građani koji su namerili da ovih dana kupuju stanove, najpre žele da se uvere da li će u njihovom budućem domu biti toplo. Većina misli da je centralno grejanje najbolje rešenje, jer je temperatura u svim prostorijama ravnomerna, ali je, bar za sada, i najjeftinije.

Najtraženiji su stanovi sa centralnim grejanjem. Iako se računi plaćaju cele godine, a stanovi su topli samo dok traje sezona, kupci još uvek nemaju dilemu. Naravno, stanovi koji se greju iz toplana skuplji su, ali kupcima to ne smeta. Čak se i nekretnine koje trenutno imaju TA grejanje, ali se očekuje priključenje na centralno, brže i lakše prodaju.

U agencijama koje se bave nekretninama kažu da čak 90 odsto potencijalnih kupaca želi stan sa centralnim grejanjem. Građani su još uvek nepoverljivi prema nekim novim načinima grejanja. Na primer, kod nas se u modernijim stanovima uvodi podno grejanje koje se, ipak, nedovoljno koristi, dok je u svetu veoma primenljivo.

Iako se u Srbiji u poslednje vreme sve češće govori o grejanju na gas, čini se da većina građana nije blagonaklona prema ovom energentu. Za mnoge je to još uvek „bomba u kući“.

U agencijama skreću pažnju da centralno grejanje nije uvek i najbolje rešenje, jer stan nije topao uvek kada je hladno, većsamo tokom grejne sezone. Takođe, većini zaposlenih ne odgovara što se isključuje oko 22 časa. Etažno grejanje je bolje jer nema ograničenja. Koristi se kad je potrebno, a plaća koliko je potrošeno. Tačno je da je trenutno centralno grejanje najjeftinije, ali je pitanje do kada. Biće drugačije kada se elektrane budu privatizovale.

U nekim agencijama kažu da se kupci opredeljuju za stan i za način grejanja u zavisnosti od novca kojim raspolažu.

Oni koji imaju novca da plate stan sa centralnim grejanjem, odmah ga kupuju, naravno ako im odgovara i lokacija, kvadratura ili raspored. Oni koji nemaju dovoljno para, odlučuju se za onaj životni prostor i način grejanja koji mogu da plate. Događa se da stanovi sa centralnim grejanjem iz nekih razloga nisu dovoljno topli. Nekad su u pitanju neispravni radijatori koji treba da se zamene, nekad kvar u podstanici, ali kupci smatraju da to ipak može lako da se reši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari